latinica  ћирилица
14/04/2018 |  09:37 ⇒ 13:33 | Аутор: РТС

Будућност води, судије "погурале" црногорски тим (ВИДЕО)

Подгоричка Будућност налази се на корак од јадранске титуле и пласмана у Евролигу. До те позиције дошли су побједом над Црвеном звездом у трећем мечу финалне серије АБА лиге (78:77), али уз евидентну помоћ судијске тројке Јавор, Хордов и Мајкић.
Ц.Звезда - Будућност (Фото:Budućnost VOLI) -
Ц.Звезда - Будућност (Фото:Budućnost VOLI)

Био је ово пети дуел Будућности и Црвене звезде ове сезоне. Плаво-бијели су добили чак четири, али је Звезда синоћ шутерски одиграла најбоље од свих тих поменутих мечева и - изгубила.

Био је српски и још увек актуелни регионални шампион бољи у готово свим сегментима игре - у проценту шута за два (65-55%), за три 33,5-28 %, скоковима 29-25, асистенција 18-14, украденим лоптама 9-6.

Једино у чему је домаћи тим статистички био бољи јесу слободна бацања. Извели су их 28, погодили 21, односно 75%. Звезда је извела свега 11, а погодила пет, односно 45%.

И управо ту долазимо до, чини се, одлучујућег фактора синоћњег сусрета - неуједначеног судијског критеријума.

Поред слања на линију пенала, арбитри меча међу којима је предњачио Задранин Ходров, сваку иоле спорну ситуацију рјешавао је у корист домаћина. Посебно се то видјело у два наврата, у којима је примјењен потпуно другачији аршин приликом доношња одлуке. Фаул Давидовца у првом полувремену над Ивановићем окаректирасан је као неспортска лична грешка, док је много грубљи, са двије руке направљен прекршај Шеховића над Фелдином у другом полувремену био виђен само као обичан фаул.

Уз то, неколико фаула у нападу, односно сви досуђени на мечу били су у корист Будућности. Гордић (17) и екипа су лако долазили на линију за слободна бацања, док је Звезда тамо ишла само код баш очигледних прекршаја. Занимљиво је да је Будућност до три фаула у посљедњем кварталу дрошла врло брзо, у другом минуту, али да је Звезда прво бацање у тој дионици извела тек пет минута касније. Додајмо и признату само "двојку" Рочестију, иако је шут био ван линије за три поена.

Наравно, не треба игнорисати чињеницу да је Звезда и поред свега наведеног имала два шута за побједу, који су промашили најбољи и најрасположенији играч синоћ Фелдин ван линије 6.75, и Лесор, који је чини си пожурио да из одбојке постигне кош, иако је било времена за скок и полагање или закуцавање. Дакле, могла је и морала боље, и то не само у посљедњем нападу.

Звезда је сада у врло незавидној ситуацији, да на врло непријатељски настројеном терену игра утакмицу за опстанак у серији, али и Евролиги. Шансе су синоћњим поразом знатно умањене, али их и даље има. Да би се искористиле, црвено-бијели ће морати да одиграју још бољу утакмцу и да у финиш, који је по правилу неизвестан када играју ове двије екипе, уђе са довољном великом залихом поена.

Четврти меча финалне серије између Будућности и Црвене звезде игра се од 21.00, такође у "Морачи".