latinica  ћирилица
14/04/2018 |  14:50 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Трамп: Мисија обављена

Амерички предсједник Доналд Трамп похвалио је ваздушне нападе на мете у Сирији, наводећи да су "савршено изведени" и да је "задатак обављен".
Трамп: Мисија обављена -
Трамп: Мисија обављена

"Синоћ је извршен савршен удар. Захваљујем Француској и Британији на мудрости и моћи њихових армија. Резултат није могао бити бољи. Задатак извршен", написао је Трамп на свом профилу на друштвеној мрежи "Твитер".

Трамп користи фразу од које Буш нема сна

Амерички предсједник Доналд Трамп је у својој поруци на друштвеној мрежи "Твитер" прогласио успјех синоћњих напада на Сирију поруком "мисија обављена" због које је "зажалио" његов претходник на тој функцији Џорџ Буш.

У мају 2003. године тадашњи амерички предсједник Џорџ Буш стајао је на бини на носачу авиона испод великог транспарента "Мисија обављена" и објавио је да су "окончане веће борбене операције у Ираку", само шест мјесеци након почетка инвазије.

Међутим, пошто је рат у Ираку трајао још дуги низ година тај транспарент је постао симбол погрешних процјена и грешака САД у том дугом и скупом сукобу, а Буш је изложен жестоким критикама.

Након разних објашњења, Бијела кућа је на крају саопштила да се фраза "Мисија обављена" односила на то да је посада носача обавила своју десетомјесечну мисију, а не на завршетак војних задатака у Ираку.

Буш се у октобру 2003. године дистанцирао од било какве повезаности са поруком "Мисија обављена". Према његовим ријечима, Бијела кућа нема никакве везе са транспарентом.

"Сигурно је да смо платили цијену јер нисмо били одређенији на том транспаренту", изјавила је бивши портпарол Бијеле куће Дејна Перин 2008. године.