latinica  ћирилица
14/04/2018 |  21:25 ⇒ 15/04/2018 | 15:29 | Аутор: СРНА

Меморијална академија "Очи у очи = Градина"

У Дому културе у Козарској Дубици вечерас је одржана меморијална акедемија "Очи у очи = Градина" у оквиру програма обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у логору јасеновац и његовом највећем страстишту Доњој Градини.
Меморијална академија "Очи у очи = Градина" - Фото: СРНА
Меморијална академија "Очи у очи = Градина"Фото: СРНА

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је новинарима да је меморијална академија прилика за подсјећање на страшне дане када су Козарчани у колонама долазили до Јасеновца, а онда су скелом пребацивани у Доњу Градину, гдје су убијани.

Он је истакао да је ово и још једна прилика да се поклони жртвама које су живот изгубиле само зато што се другачије зову или што се моле неком другом Богу у односу на неке из тадашње Независне државе Хрватске /НДХ/, али и да се на младе пренесе култура сјећања.

Према његовим ријечима, НДХ је у Јасеновцу убијала људе од најмлађих до најстаријих који нису ништа криви, а једина кривица им је била зато што су били Срби, Роми или Јевреји.

У обраћању пристнима на академији начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић говорио је о настанку логора Јасеновац и Доњој Градини која је била стратиште и гробница невиних жртава тог логора, те указао на важност да се говори и пише о дешавањима у том логору.

"Порука са овог мјеста је да не треба дозволити да се таква историја понови и почини геноцид какав је био у концентрационом логору Јасеновац у којем је страдала и моја породица", рекао је Рељић.

Говорећи о страшним злочинима који су почињени у том логору, Рељић је нагласио да су Јасеновац и Доња Градина највећа стратишта српског народа и других народа и антифашиста.

Директор Јавне установе Спомен-подручје "Доња Градина" Тања Тулековић подсјетила је да се меморијална академија у Козарској Дубици традиционално одржава уочи помена жртвама концентрационог логора Јасеновац у Доњој Градини.

"Ове године академија носи назив `Очи у очи = Градина`, а тема академије је суочавање жртве са крвником, јер је Доња Градина једино стратиште свих концентрационих логора у коме су се жртва и крвник налазили лицем у лице, очи у очи, то је мјесто гдје су у најстрашнијим мукама страдале стотине хиљада недужних Срба, Јевреја и Рома", напоменила је Тулековића.

У програму меморијалне академије учествовали су Српско пјевачко друштво Вишњић и драмски студио "Артист" из Козарске Дубице, а догађају су присуствовали народни посланици Дарко Бањац, Перица Бундало и Душко Ивић, те директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, савјетник предсједник Републике Српске Милан Љепојевић и бројни други општински званичници и грађани.

У Доњој Градини сутра ће бити одржана централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Света архијерејска литургије почиње у 9.00 часова у Цркви Светих апостола Петра и Павла, полагање вијенаца у Спомен-подручју Доња Градина планирано је у 11.15 часова, а помени жртвама усташког геноцида биће служени у 12.00 часова, док је обраћање званичника планирано за 13.00 часова.

Овом догађају присуствоваће највиши званичници Републике Српске, представници институција БиХ, Србије, Израела, као и међународне заједнице и дипломатског кора.

Систем концентрационих логора Јасеновац највеће је стратиште у Другом свјетском рату на територији бивше Југославије.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар "Симон Визентал", закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Међутим, у меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених.

Међу страдалима, за 1.337 дана постојања логора Јасеновац, било је више од 20.000 дјеце.

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог свјетског рата 1945. године и слома Независне Државе Хрватске.

Доња Градина била је једно од највећих стратишта јасеновачког логора, гдје су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.