latinica  ћирилица
14/04/2018 |  21:27 | Аутор: СРНА

Заев: Близу смо рјешења спора са Грчком

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да су разговори са Грчком о вишедеценијском спору у вези са именом Македоније врло близу рјешења, те да су од седам остала неријешена смо два питања.
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net) -
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net)

Ријеч о питању да ли ће у имену бити садржана географска одредница и како ће се оно користити у међународним односима, а како за домаћу употребу.

Заев је рекао да је ово друго питање за македонску страну ново и да Скопље сматра да је потребно разликовати оно што је за међународну од оног што је за домаћу употребу.

Он сматра да Устав не треба мијењати и да то не би требало да има утицај на став Грчке.

Према његовим ријечима, за Грчку је проблематично и питање идентитета и језика, али Атина, како је рекао, има разумијевања за македонски идентитет.

Говорећи о држављанству, Заев је рекао да ће оно бити у сагласности са новим именом.

"Вјероватно би било - грађанин Сјеверне /Горње/ Вардарске или слично", навео је македонски премијер.

Он је поновио да ће након договора бити одржан референдум о том питању, те да још није дефинисано да ли ће то бити одмах након коначног рјешења или непосредно прије улазка у НАТО и ЕУ.

Заев је додао да по питању референдума постоје несугласице унутар коалиције, односно са албанском партијом ДУИ Аллија Ахметија, која се противи одржавању референдума.