latinica  ћирилица
14/04/2018 |  21:31 ⇒ 21:43 | Аутор: СРНА

Градишка: Изведена монодрама према мотивима дневника Диане Будисављевић

У Културном центру у Градишци вечерас је изведена монодрама "Пу спас за све нас" према мотивима дневника Диане Будисављевић, која је током Другог свјетског рата спасила на хиљаде српске дјеце из усташких логора.
Монодрама "Пу спас за све нас" - Фото: СРНА
Монодрама "Пу спас за све нас"Фото: СРНА

Монодраму је режирала и глумила лик Диане Будисављевић београдска глумица Јелана Пузић.

Пузићева је навела да је било веома захтјевно радити монодраму о Диани Будисављевић, али да се осјећала дужном да на најбољи начин прикаже лик велике хероине која је неправедно запостављена.

Она је навела да је разлог настанка монодраме то што је су Диану заборавили они за које је много урадила.

"Пред крај представе се износи став да је након Другог светског рата цела ова прича погрешно постављена, да за злочине нико није одговарао, а да је Диана скрајнута, да је за то крива тадашња власт и они који су је бирали", нагласила је Пузићева.

Она је додала да је монодрама "Пу спас за све нас" на редовном репертоару Установе културе "Вук Караџић" у Београду.

Организатори представе су Културни центар и Покрет "Позитивне снаге Српске" чији је члан Ненад Плотан истакао њен значај, с обзиром на то да Градишка, Поткозарје и цијела регија, памте Јасеновац, Доњу Градину и бројне логоре и стратишта.

Плотан је нагласио да људи са подручја Градишке треба да памте и значајне људе, као што је Диана Будисављевић, који су помогли српском народу спречавајући нехумани чин покушаја истребљења једног народа.

"Сигурно је да помак у култури и памћење историје могу да нам помогну да лакше корачамо у будућност и не дозволимо да се сутра нама и нашој дјеци дешавају сличне ствари", нагласио је Плотан.