latinica  ћирилица
15/04/2018 |  16:09 ⇒ 16/04/2018 | 10:58 | Аутор: РТРС

Премијерка Српске о посјети Италији

Предавање студентима на Универзитету у Тераму, посјета српској школи у Вићенци, састанци са представницима и удружењима из дијаспоре, посјета православној црквеној општини у Вићенци и Сабору народне умјетности "Свилен конац", резултати су боравка премијерке Српске Жељке Цвијановић и министра Драгана Богданића у Италији.

Предсједница Владе студентима је у у оквиру предавања о теми "Република Српска у дејтонском уставном оквиру" нагласила да овај споразум има двије димензије – зауставио је оружани сукоб,и успоставио уставни и политички систем.

Посјета делегације Владе Српске Италији наставак је активности започетих на првом Форум дијаспоре, који је у фебруару одржан у Бањалуци.

Премијерка Жељка Цвијановић поручила је студентима на универзитету у Тераму да је Српска најбоље организован, стабилан и једини функционалан ниво власти у БиХ. Влада је, казала је, сконцентрисана на развојне и реформске процесе који ће донијети инвестиције и запошљавање о чему најбоље свједоче макроекономски показатељи.

Српска је посвећена очувању мира, европском путу и регионалној сарадњи, уз одлучно инсистирање на поштовању Дејтона и очувању својих Уставом загарантованих надлежности.

Дејтон је, истакла је, верификовао Републику Српску, признајући јој висок степен аутономије и пуни институционални оквир који је унијела у дејтонску БиХ.

Премијерка је имала и радни састанак са представницима дијаспоре.

- Разговарали смо о томе како се крећемо у економском смислу, каква је уставна позиција, на који начин се носимо са одређеним изазовима. Важно је знати да су они узданица за све наше политике које проводимо у Републици Српској, рекла је Цвијановићева.

Премијерка је посјетила и српску школу "Свети Сава" у Вићенци и Скиу. Ученици и наставници су добили обећање да ће имати уредно снабдијевање уџбеницима и материјалима неопходним за организовање наставе.

Делегација Владе присуствовала је и Сабору народне умјетности "Свилен конац", који организује Српска културна заједница Арзињано, а премијерка се обратила скупу, којем су присуствовали представници српске дијаспоре у Италији, Аустрији и Њемачкој. 

- Велика је прилика да се разговара о томе колико је важно за Републику Српску да држи контакт са свим својим грађанима без обзира гдје живе данас у свијету. То је је увијек порука коју упутим нашим људима и често се с њима срећем гдје год долазим у иностранство, нагласила је премијерка Српске.

У оквиру посјете Италији посјетили су и Српску православну црквену општину Свети апостол Лука у Вићенци.

Премијерка је овом прилиом свештенику православне црквене општине уручила плакету Владе као признање за очување идентитета и јачање веза српске заједнице у овом дијелу Италије са Републиком Српском.