latinica  ћирилица
16/04/2018 |  10:07 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Радмановић: Нема квалитетне већине на нивоу БиХ ни за једну важну ствар

Делегат у Дому народа парламента БиХ Небојша Радмановић рекао је да је неколико приједлога измјена Изборног закона БиХ пропало јер нема квалитетне већине на нивоу БиХ ни за једну важну ствар.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

Радмановић, који је и потпредсједник СНСД-а, навео је да су се у посљедња два-три мјесеца многи сјетили да се приближава одржавање избора и покушали да измијене Изборни закон.

"Потреба за измјене Изборног закона постоји и то сви знају у БиХ, а постоје чак и одлуке Уставног суда БиХ за измјену одређених чланова Изборног закона, али о томе нико није водио рачуна до посљедњих неколико мјесеци", истакао је Радмановић за "Глас Српске".

Он је нагласио да све у вези с приједлогом измјена Изборног закона, који говори о увођењу електронског гласања због наводних крађа, указује на једну полудиверзију у којој се покушава искористити укупна ситуација за стварање "ад хок већине", која би довела до усвајања измјена закона који је непримјењив.

"Новине које доноси тај закон не можемо примијенити до избора. Електронско гласање јесте будућност и потребно је, али не на овај начин", каже Радмановић.

Он је додао да је против интервенције високог представника у БиХ када је ријеч о овом закону, те да не очекује договор Хрвата и Бошњака у вези с измјенама овог акта који се односе на реализацију одлуке Уставног суда БиХ о равноправности народа.

Радмановић је рекао да се увијек дође до проблема "када неки у Сарајеву умисле да могу да бирају представнике других народа", што се догодило у избору Савјета министара и руководилаца у оба дома парламента БиХ, гдје аутентични представници конститутивних народа нису бирали своје представнике када су Срби у питању.

Он је навео да је други дио проблема тај што политичке опције које су изгубиле у свом ентитету, и практично у свом народу, почињу да раде против њих.

"Они не воде рачуна о интересу народа који их је изабрао, већ о томе да су против власти Српске. То су ствари које не треба понављати у будућности јер ће БиХ одвести ко зна гдје", истакао је Радмановић.

Он је нагласио да је Предсједништво БиХ у овом мандату нанијело штету Српској, те да његови чланови у три и по године нису ништа показали.

Када је ријеч о интеграцијама БиХ у НАТО, Радмановић каже да је кључни проблем у усвојеном Прегледу одбране.

"То је потпуно негативна ствар и кључни корак на путу ка НАТО-у. Није кључни корак то што /српски члан Предсједништва БиХ/ Младен Иванић прича - апликација за чланство која уосталом није ни прихваћена, јер је условно добијен МАП, него је кључни корак на том путу Преглед одбране који је омогућио и књижење војне имовине", рекао је Радмановић.

Он је оцијенио да је Иванић требало да то спријечи јер је имао право вета, те да је именовање представника БиХ у свијету катастрофално.