latinica  ћирилица
16/04/2018 |  13:09 | Аутор: СРНА

"Јавни позив за упућивање 568 РВИ и чланова породица погинулих у бање"

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске расписаће сутра јавни позив за подношење захтјева ради упућивања 568 ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата у бањско-климатске здравствене установе.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

"Овај позив се упућује ратним војним инвалидима од прве до десете категорије и члановима породица погинулих бораца којима је бањска рехабилитација неопходна као наставак лијечења и опоравка у складу са пројектом бањске рехабилитације", рекао је Срни министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић.

Савановић је навео да Министарство обезбјеђује бањску рехабилитацију за одређен број лица ових категорија, полазећи од посљедица које су имали ратни сукоби на просторима бивше Југославије, посебно БиХ, а који су проузроковали велики број лица са инвалидитетом, те произвели многобројне чланове породица погинулих бораца.

"Како ратни војни инвалиди и чланови породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата представљају чланове друштва који су дали највећи допринос у одбрани Српске, указује се потреба и неопходност да им се обезбиједи бањско и климатско лијечење, односно бањска рехабилитација", истакао је Савановић.

Он је нагласио да је, у поређењу са осталим европским земљама, присутност инвалидитета, те бројност чланова породица погинулих бораца, веома висока.

Савановић каже да је Министарство сваке године, почевши од 2005. године, организовало и спроводило бањску рехабилитацију, додавши да је до сада кроз овај вид рехабилитације прошло 7.085 корисника.

Он је навео да на јавни позив имају право да се пријаве ратни војни инвалиди од прве до десете категорије инвалидитета и породице погинулих бораца, којима је бањска рехабилитација неопходна за наставак лијечења и опоравка.

Пријаве се подносе органу управе надлежном за борачко-инвалидску заштиту општина и градова.

"Право на бањску рехабилитацију у 2018. години немају лица која су то право користила по пројекту бањске рехабилитације Министарства у протекле три године, осим у случају ако нема пријављених других корисника", напоменуо је Савановић.

Министар може у оправданим случајевима да одобри кориштење бањске рехабилитације и мимо процедуре и критеријума утврђених пројектом.

Рок за достављање писменог захтјева је 15 дана од дана објављивања у дневним новинама "Глас Српске" или од објављивања на огласној табли општине или града.

Реализација пројекта бањске рехабилитације трајаће од 1. маја до 30. септембра и одвијаће се у смјенама сваких 10 дана, по утврђеним списковима корисника.