latinica  ћирилица
16/04/2018 |  13:50 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

Чубриловић подржао рад удружења Јадовно 1941

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је данас са представницима Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Јадовно 1941, које је предводио пресједник удружења Душан Басташић.
Недељко Чубриловић и Душан Басташић - Фото: РТРС
Недељко Чубриловић и Душан БасташићФото: РТРС

Саговарници су разговарали о раду удружења, припремама за обиљежавање годишњице страдања и стварању услова за несметано функционисање и рад удружења.

Чубриловић подржао је рад удружења Јадовно 1941 и прихватио позив да 30. јуна присуствује обиљежавању страдања на Велебиту гдје су усташе, за вријеме тзв. Независне државе Хрватске, мучки побиле више од 40 хиљада Срба, Јевреја и припадника других нација и бацили их у 32 крашке јаме.

Басташић је упознао Чубриловића с активностима на адаптацији простора који је удружењу додијелио град Бањалука и припремама за оснивање српског меморијалног центра који ће се, првенствено, бавити истраживањем, документовањем и одавањем поште страдалим Србима у току Другог свјетског рата. Чубриловић је обећао помоћ и подржао оснивање и рад српског меморијално-истраживачког центра и његовање културе сјећања на српске жртве из Другог свјетског рата, као и из других ратова у којима је страдао српски народ, са посебном пажњом на страдање невиних цивила, жена, дјеце и стараца.

Чубриловић ће 26. априла, у Народном позоришту Републике Српске, присуствовати и премијери дугометражног документарног филма "Крст над јамом", који је припремљен у продукцији удружења Јадовно 1941.

Према документованим подацима, у комлексу логора смрти тзв. НДХ, Госпић-Јадовно-Паг, на подручју Лике, Велебита, подвелебитског подгорја и острва Паг, усташе су, на најсвирепији начин, усмртиле најмање 40.123 жртве, међу којима је било 38.010 Срба, 1.998 Јевреја, 88 Хрвата, 11 Словенаца, девет муслимана, два Мађара, два Чеха, један Рус, један Ром и један Црногорац.