latinica  ћирилица
16/04/2018 |  17:06 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Изабрани најбољи ћирилични рукописи

Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета" из Дервенте прогласило је данас побједнике најљепшег рукописа ћириличног писма, а на конкурс који је тим поводом био расписан стигло је 57 радова.
Дервента - побједници најљепшег рукописа ћириличног писма - Фото: СРНА
Дервента - побједници најљепшег рукописа ћириличног писмаФото: СРНА

Предсједник СПКД-а "Просвјета" Дервента Драган Каиновић рекао је новинарима да је основни мото овог друштва чување идентитета српског народа, те да се то чини језиком и писмом.

"На овај начин покушали смо путем очувања лијепог писања српске ћирилице да дамо допринос чувању нашег идентитета. Захваљујемо свима који су учествовали на конкурсу", навео је Каиновић.

Он додаје да су гарант опстанка једног народа три тачке ослонца - језик, писмо и култура.

Књиге и дипломе добило је по пет учесника у конкуренцији ученика основних и средњих школа, те из реда грађана.

Прва три мјеста у категорији средњошколаца освојили су Невена Делић, Зорана Новић и Николина Видић из Стручне и техничке школе Дервента.

Од ученика из Основне школе /ОШ/ "19. април" прва три мјеста освојили Ања Ковачевић, Анђела Дујаковић и Теодора Радан, а основци ОШ "Никола Тесла" Јелена Јеличић, Стефани Станић и Андреа Југовић.

У конкуренцији грађана прво мјесто припало је Јелени Ђурђевић, друго мјесто Аници Сарић и треће Славку Покрајцу.

У конкуренцији грађана који су радове послали путем поште прва три мјеста освојиле су Биљана Видовић, Вања Радић и Бранкица Кузмановић.

Избор најљепших рукописа обавили су професори Јадранка Кујача, Милорад Ђурђевић и Драган Каиновић.

Ђурђевић је изјавио новинарима да су веома задовољни што су након дужег времена успјели организовати избор најбољег ћириличног писма.

"Покушали смо објективно да урадимо посао - број учесника је изненађујући. Поносни смо да постајемо зачетници овог избора. Захваљујемо омладини, ученицима и грађанима на одзиву", истакао је Ђурђевић.

Проглашење побједника обављено је у просторијама Центра за културу Дервента, а свим учесницима уручене су захвалнице.