latinica  ћирилица
17/04/2018 |  07:56 ⇒ 11:43 | Аутор: РТРС

Оборене ракете изнад Сирије; Пентагон- Није било војне активности (ВИДЕО)

Како јављају медији током ноћи Сирија је опет била мета напада- гађана је авиобаза Шајрат и аеродром поред Дамаска. За сада нема званичне потврде инцидента.

Сиријска телевизија јавља да су сиријске ваздухопловне снаге одговориле на ваздушни напад изнад Хомса, који је имао за циљ да погоди ваздухопловну базу Шајрат.

Пентагон је саопштио да у тој области у то вријеме није било америчке војне активности.

Како наводи сиријска телевизија, ракете су обориле државне одбрамбене снаге, преноси Ројтерс.

Сиријски медији нису прецизирали ко је могао да испали те ракете.

На питање о наводима о ракетном нападу на ваздухопловну базу Шајрат у сиријском региону Хомс, Пентагон је саопштио:

"Није било војне активности САД у тој области у то вријеме", пренијела је британска агенција.

Арапски медији су јавили да су средства ПВО сиријске војске ноћас одбила два ракетна напада на војне аеродроме у Шајрату, у провинцији Хомс, и у Думеиру, 50 километара сјеверно од Дамаска. Како је саопштио извор телевизији Ел Екбарија у команди Оружаних снага Сиријске Арапске Републике, сиријска војска је оборила шест мета изнад Шајрата и три ракете у близини Думеира.

Ова информација је објављена три дана након напада западних земаља у Сирији послије оптужби да су снаге предсједника Башара ел Асада користиле хемијско оружје у Думи, посљедњем побуњеничком упоришту код Дамаска.

Стручњаци Међународне организације за забрану хемијског оружја, који су у суботу покренули истрагу о могућој употреби таквог оружја у Сирији, саопштили су да ће сутра посјетити Думу за наставак истраге.

Русија, која се обавезала да осигура безбједност те мисије у Думи, саопштила је да је дошло до кашњења одласка на терен из безбједносних разлога јер је на путевима била мина која је уклоњена.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија не жели да угрози рад мисије Организације, како су британске власти то раније навеле.

Извор: Агенције