latinica  ћирилица
17/04/2018 |  12:59 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Дом народа ПС БиХ: Одгођено изјашњавање о измјенама Изборног закона

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ одгодили су данас, на приједлог Клуба хрватског народа, изјашњавање о захтјеву Представничког дома за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, којим се предвиђа скенирање гласачких листића у сврху утврђивања резултата избора.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Шеф Куба хрватског народа Љиља Зовко /ХДЗ/ предложила је претходно да Дом народа донесе одлуку о одгађању изјашњења за разматрање по хитном поступку, те да се задуже Централна изборна комисија БиХ, ИДДЕЕА БиХ, Савјет министара и Агенција за јавне набавке да дају мишљење о овом закон, што је и прихваћено.

Зовко је рекла да би све ово требало урадити до наредне сједнице, најкасније до 26. априла.

Шеф Клуба српског народа Средоје Новић /СНСД/ истакао је да је Агенција за заштиту личних података БиХ много раније саопштила да поменуте измјене нису у складу са европским стандардима заштите личних података грађана јер крше право на приватност, али да неко није желио да реагује на вријеме.

Он је нагласио да су недавно одржани састанци међународних ментора и лидера неких домаћих политичких партија о измјенама Изборног закона БиХ били обична фарса.

- Ко ће прихватити и сносити одговорност за спровођење овог закона? Која институција, која агенција? - пита Новић.

Он је рекао да Дом народа треба да сачека мишљење надлежних институција, односно да подржава закључке Клуба хрватског народа.

Шеф Клуба бошњачког народа Халид Гењац /СДА/ сматра да овај закон нуди добра рјешења, која ће омогућити да се коначно зауставе нерегуларности у раду бирачких одбора.

- Клуб Бошњака ће подржати разматрање овог закона по хитној процедури - поручио је Гењац.

Делегат Марио Караматић /ХСС/ подржао је ставове које је изнијела Зовко, истичући да Клуб Хрвата не жели да руши овај закон, него само да пролонгира његово усвајање док се не добију мишљења надлежних институција.

Делегат Небојша Радмановић /СНСД/, говорећи о измјенама Изборног закона БиХ, навео је да Савјет министара "спава" све вријеме, па да због тога Дом народа мора да води рачуна о интересима народа у БиХ.

Радмановић је истакао приједлог Клуба српског народа да се о овом закону расправља у редовној процедури.

Он каже да су приче о изборним крађама "јалови покушаји малих странака да скрену пажњу јавности".

- Велике странке немају шта да украду од малих странака, зар не? СНСД, као велика странка, нема шта да украде од, на примјер, Народне странке Огњена Тадића - истакао је Радмановић.

Тадић је рекао да се, када је ријеч о крађи гласова, не ради о грађанима, него о странкама. Он је навео да грађанима треба омогућити да слободно изразе своју изборну вољу.

Делегат Мартин Рагуж /ХДЗ 1990/ сматра да су техничке измјене Изборног закона нужне и потребне, те да подржава ставове Клуба хрватског народа.

Драгутин Родић /ДНС/ рекао је да је ово компликовано питање које захтијева озбиљан приступ.

Приједлогом закона, који је Представнички дом усвојио на иницијативу групе посланика СДП-а, СББ-а и ДФ-а, предвиђа се и увођење видео-надзора у просторијама гдје се гласа. У образложењу предложеног закона наводи се да ручно бројање гласова, уз споран кредибилитет и стручност, отвара широк спектар манипулација, чиме се доводе у питање исказана воља бирача, правичност изборних резултата, а тиме и самих избора.

Дом народа није данас прихватио захтјев делегата Клуба хрватског народа да по хитном поступку буде разматран Приједлог закона о измјенама Закона о кривичном поступку БиХ.

Усвојене измјене Закона о платама у институцијама БиХ

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас без расправе Закон о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ. Овим законским приједлогом предвиђа се изједначавање платних разреда за чланове Комисије за разматрање жалби са другим запосленим у институцијама БиХ који раде послове исте сложености и за које је потребна иста стручна спрема.

Без расправе је усвојен Закон о измјенама и допунама Закона о ваздухопловству БиХ који прописује да генерални директор Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ и његови замјеници убудуће не буду државни службеници, него именована лица.

Због неприсуства предлагача, за наредну сједницу је одгођено разматрање у првом читању Приједлога закона о измјени и допунама Закона о независним и надзорним тијелима полицијске структуре БиХ којим се детаљније појашњава избор полицијских службеника у Одбор за жалбе полицијских службеника, који је предложио Савјет министара.

Није прихваћен захтјев Уставноправне комисије Дома народа за продужење рока за достављање мишљења или обуставу законодавног поступка о Приједлогу закона о допунама Закона о комуникацијама у првом читању, чиме је за њега обустављен законодавни поступак.

Усвојен Приједлог измјена Закона о служби у Оружаним снагама БиХ

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас без расправе, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, у првом читању.

Подршку Дома народа добио је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ, такође у првом читању.

Делегат Драгутин Родић /ДНС/ питао је да ли је овај закон у истовјетном тексту упућен и у Представнички дом, гдје је обустављен законодавни поступак, на шта му је предсједавајући Дома народа Огњен Тадић одговорио да се овај закон у складу са Пословником налази у процедури у овом дому.

Дом народа прихватио је и извјештај о раду парламентарног војног повјереника, извјештај о спроведеној ревизији учинка о теми "Ефикасност припреме пројеката реформе јавне управе у БиХ", извјештај о спроведеној ревизији учинка о теми "Праћење реализације препорука ревизије учинка", као и извјештај о раду Комисије за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције за прошлу годину.

"Зелено свјетло" Дома народа добио је и извјештај о раду Привремене истражне комисије Дома народа за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ.

Делегат Небојша Радмановић /СНСД/ који, иако је члан, али није учествовао у раду ове комисије, сматра да ово тијело није урадило посао који је од њега тражен, због чега није подржао овај извјештај.

Подршку делегата добили су и извјештај о раду Независног одбора парламента БиХ, као независног тијела полицијске структуре БиХ, као и План рада овог одбора.

Дом народа дао је сагласност за разрјешење замјеника директора Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ Драгана Анђелића са ове функције, као и сагласност за ратификацију низа међународних споразума.

Делегат Марио Караматић /ХСС/ предложио је закључак у вези са финансијским пословањем и извјештајима Спољнотрговинске коморе БиХ да у ову институцију буду упућени надлежни контролни органи, као и да буде извршена ревизија финансијског пословања Коморе, што је Дом народа и прихватио, након чега је завршен рад 37. сједнице.