latinica  ћирилица
17/04/2018 |  15:52 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Требиње: На два научна скупа више од 200 стручњака

У Требињу у сриједу почињу тродневни научни скупови "Мементо - Јевто Дедијер" и "Локална самоуправа у планирању и уређењу простора и насеља - генезе и перспектива развоја", који ће окупити више од 200 научних радника из БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Мађарске и Македоније.
Требиње - Фото: илустрација
ТребињеФото: илустрација

Представници организатора скупова - Града Требиња, Географског факултета Универзитета у Београду и Асоцијације просторних планера Србије истакли су да ће ова окупљања значајно допринијети скидању сјенке заборава и враћању Јевте Дедијера на заслужено мјесто у памћењу његових настављача, као и у размјени искустава у области планирања и уређења простора локалних заједница.

Предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак истакао је да је Јевто Дедијер један од првих примијенио научну методологију у истраживању појава и процеса који се догађају на простору данашње Херцеговине, али и који је својим залагањем допринио и уједињењу српских земаља, јер их је практично, својим истраживачким радом, обједињавао.

Милован Пецељ, професор на Географском факултету у Београду и аутор књиге о животу и научним постигнућима Јевте Дедијера, истакао је да ријеч о човјеку који припада генерацији патриотских, храбрих људи који су се разбудили у освит слободе и хтјели да надокнаде све што је изгубљено за вријеме дугог ропства.

"Његова волуминозна студија `Херцеговина` за нас је исто тако значајна као што је `Гота алманах` за европско племство. Он је Херцеговину сачувао - а Херцеговина је наша велика кућа", рекао је Пецељ.

Декан Географског факултета у Београду Дејан Филиповић истакао је да је циљ окупљања стручњака из области просторног и урбанистичког планирања, географије, социологије, економије и области заштите животне средине то да заједнички и на једном мјесту размотре који су то актуелни проблеми са којима се у области планирања и уређења простора суочавају локалне заједнице.

Научни скупови биће одржани у Културном центру, Музеју Херцеговине и хотелу "Леотар", а свечано отварање заказано је за 10.00 часова у Културном центру.

Најављено је да ће бити потписан и меморандум у пословно-техничкој сарадњи између Града Требиња и Географског факултета у Београду.