latinica  ћирилица
17/04/2018 |  22:40 ⇒ 22:41 | Аутор: Агенције

Против бившег предсједника Румуније подигнута оптужница

Румунски тужилац подигао је оптужницу против бившег предсједника земље Јона Илијескуа за злочин против човјечности, због улоге у антикомунистичком преврату 1989.
Јон Илијеску - Фото: Getty Images
Јон ИлијескуФото: Getty Images

Илијеску (88) је данас дошао у канцеларију румунског главног тужиоца гдје му је прочитана оптужница коју није коментарисао, преноси Асошиејтед прес.

Он је био један од три оснивача Фронта националног спаса, који је преузео власт током преврата којим је дугогодишњи комунистички лидер Николае Чаушеску збачен с власти 22. децембра 1989. и погубљен три дана касније.

Тужилац је навео да Илијеску, који је стекао контролу над војском током те побуне, није спријечио "бројне ситуације" у којима су људи непотребно убијени.

Предсједник Румуније Клаус Јоханис усвојио је прошле недјеље захтјев за процесуирањем Илијескуа, бившег румунског премијера Петре Романа и бившег замјеника премијера Гелуа Војкана Војкулескуа.

У протестима који су довели до збацивања Чаушескуа и сукобима који су услиједили, погинуле су 1.104 особе, од којих већина након што је Илијескуов Фронт националног спаса преузео власт.

Илијеску је недавно бранио своју улогу у преврату, а настојања да буде процесуиран назвао је "фарсом која вређа жртвовање и сећање на оне који су се борили за слободу и демократију".

Истрага о догађајима из времена румунске револуције неколико пута је прекидана и поново отварана. За смртне исходе током преврата осуђена су само два генерала, а и данас постоје сумње да ли се радило о народној револуцији или о војном удару.

Илијеску, некадашњи комунистички функционер и предсједник прелазне владе по збацивању Чаушескуа, биран је три пута за предсједника Румуније по увођењу демократије.