latinica  ћирилица
18/04/2018 |  09:30 | Аутор: РТРС

Случајно произведен ензим који "једе" пластику

Научници су случајно створили мутирајући ензим који разграђује пластичне флаше.
Смеће (Фото: blueocean.net) -
Смеће (Фото: blueocean.net)

Ово преломно откриће могло би помоћи при рјешавању глобалног проблема загађења пластиком и омогућило би потпуно рециклирање пластичних флаша, пише Гардијан.

До 2050. године у океанима би могло бити више пластике него риба. Насрећу, постоје бројни иновативни начини за рјешавање тог проблема.

Ново истраживање потакнуто је открићем из 2016, када је на отпаду у Јапану пронађена бактерија која је природно еволуирала и почела да се храни пластиком. Научници су сада открили детаљну структуру кључног ензима који производи та бактерија.

Међународни тим научника анализирао је ензим како би открили како је настао, али нехотице су молекул учинили још дјелотворнијим у разградњи ПЕТ-а који се користи за производњу пластичних флаша.

- Догодило се то да смо заправо побољшали ензим, што нас је прилично изненадило. Ријеч је о сјајном открићу - рекао је професор Џон Мекгин.

Ензиму мутанту треба неколико дана да почне да разграђује пластику - што је неупоредиво мање од стотина и стотина година потребних да се пластика разгради у мору. Научници су оптимистични и мисле да је тај процес могуће и додатно убрзати те да ће се откриће врло брзо моћи примјењивати.

- Надамо се да ће нам тај ензим помоћи да пластику разградимо на почетне компоненте, а то значи и да нећемо морати да нову пластику производимо из нафте, а све то доприноси смањењу количине пластике у околини - каже Мекгин.

У свијету се сваке минуте прода милион пластичних флаша, од чега се рециклира само 14 одсто, а велика количина заврши у свјетским морима. Због тога су и најудаљенији крајеви на планети постали загађени пластиком која угрожава живот у мору, а што опњт утиче и на човјека који једе пластиком контаминирану храну.