latinica  ћирилица
18/04/2018 |  10:56 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

Београд забринут што у региону не уништавају нелегално оружје

На територији Србије знатно се смањује нелегална трговина оружјем, али Београд је забринут због тога што се исто не дешава и у земљама у окружењу, а посебно у српској покрајини Косово и Метохија, рекао је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.
Небојша Стефановић (Фото:http:nebojsastefanovic.rs) -
Небојша Стефановић (Фото:http:nebojsastefanovic.rs)

Стефановић је новинарима у Амбасади Француске у Београду, гдје је одржан скуп Групе за координацију борбе против нелегалне трговине малим и лаким наоружањем, рекао да Србија нема оперативну контролу на Косову и Метохији, те да информације о нелегалној трговини наоружањем могу дати само Еулекс и Унмик, под чијом надлежношпћу је та покрајина.

Он је навео да постоји забринутост Србије, која је уништила у једној години готово 20.000 комада нелегалног оружја, што је много мање таквог оружја уништено у земљама региона, за које је познато да посједују озбиљнију количину нелегалног наоружања.

"Онда се поставља питање колико се стварно чини у тим земљама или територијама, уколико се ради о Космету, однсно колико међународне снаге које су у нашој јужној покрајини чине на уништавању нелегалног оружја", рекао је Стефановић.

Он је додао да постоји забринутост да би таквим нелегалним оружјем, које би доспјело у руке организованог криминала или терориста, могло да се почини кривично дјело не само на територији Србије, него у цијелој Европи.

Стефановић је истакао да ће Србија наставити да буде посвећена уништавању нелегалног оружја и да је законски омогућила да грађани који посједују нелегално оружје могу да га предају.

Када је ријеч о легалној трговини наоружањем, један од праваца развоја стратегије Србије је рад на софтверском систему који ће омогућити да се посједују информације од производње оружја до финалног корисника, односно знаће се гдје је сваки комад оружја завршио и гдје се налази.

Он је подсјетио да је Србија трећа у свијету, послије Њемачке и Француске, по трансапрентности трговине наоружањем, што показује жељу Србије да буде једна од најстабилнијих земаља Европе.

"Ако се сви искрено посвете откривању и уништавању нелегалног наоружања, можем знатно смањити ту количину и могућност да доспе у нежељене руке", рекао је Стефановић.

Он је навео да је Србија прва у региону када је ријеч о најмањем броју извршених убистава.