latinica  ћирилица
18/04/2018 |  13:47 ⇒ 18:50 | Аутор: РТРС

АЛУМИНА - Синдикат, УО и менаџмент Боксита траже реакцију надлежних институција

Синдикат и Управни одбор компаније "Алумина" траже хитну сједницу Владе, и реаговање институција због, како тврде, новог захтјева фочанске фирме "Павгорд" да блокира рачуне и плијени имовину "Алумине". То би, кажу, довело до несагледивих посљедица.

Незаконита блокада рачуна и пљенидба имовине довела би до престанка рада овог привредног гиганта и стратешких партнера као што је Боксит из Милића. Остале би трајне и несагледиве политичке, економске и правне посљедице не само по регију него и по Републику Српску, поручено је са ванредне конференције за новинаре.

Синдикат Алумине тражи да надлежне институције учине све да не дође до блокаде рачуна.

30. марта Основни суд у Зворнику донио је ново рјешење против Фабрике глинице “Бирач” у стечају, а у корист Павгорда из Фоче о извршењу око 122 милиона марака. И то продајом удјела у Алумини како би се намирило потраживање Павгорда, правног сљедбеника литванске Укио банке. Провођење ове одлуке оставиће несагледиве правне посљедице, поручују правници 

Оптужбе да помаже Павгорду, Зоран Стевановић градоначелник Зворника, није желио да коментарише . Криминалистичка полиција и данас “чешља” пословање Алумине и испитује наводне злопупотребе у раду раније шефице правне службе, Соње Рубеж. Синдикат и Управа Алумине, са стратешким партнером Бокситом из Милића, поручују да уколико дође до блокаде рачуна и пљенидбе имовине, од понедјељка ће запослени и њихове породице започети масовна окупљања и протесте.