latinica  ћирилица
18/04/2018 |  15:27 ⇒ 18:38 | Аутор: СРНА

Без телевизијског преноса суђења Небојши Медојевићу

Кабинет предсједника Врховног суда Весне Меденице саопштио је да неће бити телевизијског преношења суђења за прање новца лидеру Покрета за промјене /ПзП/ Небојши Медојевићу и његовој групи.
Небојша Медојевић (фото:курир.рс) -
Небојша Медојевић (фото:курир.рс)

"Предсједник Врховног суда остаје при ранијем ставу да се кривични поступак који ће се против Медојевића и других водити пред Вишим судом у Подгорици, почевши од 18. априла, неће уживо преносити. Јавност суђења ће, између осталог, бити обезбијеђена присуством новинара", наведено је у саопштењу.

Из кабинета су истакли да ће заинтересованим медијима бити омогућено и аудио-снимање завршних ријечи и објаве пресуде, за шта треба да доставе захтјев Вишем суду у Подгорици.

Пред Вишим судом у Подгорици данас је одгођено суђење лидеру ПзП-а Небојши Медојевићу, групи активиста те странке, као и бизнисмену из БиХ Момиру Николићу, након што је одбрана затражила директан телевизијски пренос процеса који се води због прања новца током кампање за парламентарне изборе у Црној Гори 2016. године.

Медојевић и одбрана сматрају да би јавно суђење омогућило директан увид у цијели поступак и да представља јавни интерес грађана.

Ванрасправно кривично вијеће раније је потврдило оптужницу против Медојевића, а оптужницом су обухваћени и предузетник Момир Николић, затим Гордан Конатар, Дејан Вујисић, Жељко Шћепановић, Ива Павловић, Петар Драшковић, Лука Радуновић, Владимир Булатовић, Александар Секулић, Младен и Никола Јовановић.

Претходно је донесена одлука о издвајању одређених доказа из списа предмета у поступку, у којем се Медојевић и бизнисмен Момир Николић терете за стварање криминалне организације и прање новца.