latinica  ћирилица
19/04/2018 |  09:32 | Аутор: СРНА

Одбачена пријава против митрополита Амфилохија

Основно државно тужилаштво на Цетињу одбацило је кривичну пријаву Црногорског покрета против Његовог преосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија за кривично дјело повреда угледа народа, мањинских народа и других мањих националних заједница и кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње.
Митрополит Амфилохије (фото: svetigora.com) -
Митрополит Амфилохије (фото: svetigora.com)

Црногорски покрет је у пријави навео да је митрополит Амфилохије у септембру на литургијама на Цетињу и Црмници повезивао Црногорце са воловима, а Црногорце католичке и исламске вјероисповијести са атеистима, те да је изјавом у вези са враћањем крста на подгоричку Сахат-кулу увриједио муслимане и турску државу, са намјером да посије сјеме раздора између подгоричких муслимана и православаца.

У пријави Црногорског покрета наведено је да су волови "синоним за менталну заосталост", те да је митрополити Амфилохије тим поређењем намјерно нарушио углед националног имена Црногорац.

Тужилац Катарина Падалица процијенила је да у овим радњама митрополита Амфилохија нема битних обиљежја кривичног дјела, док су из Црногорског покрета најавили притужбу Вишем државном тужилаштву јер самтрају да ово рјешење, а посебно његово образложење, представља увреду здравог разума.

"Основно државно тужилаштво је образложило рјешење о одбацивању кривичне пријаве Црногорскога покрета на основу транскрибованих излагања. Пише да се, у цјелини цијенећи, овакви Амфилохијеви наводи не могу сматрати јавним излагањем порузи било којега народа, већ управо позивом на мир, толеранцију и међусобно поштивање људи", навели су из Црногорског покрета.