latinica  ћирилица
19/04/2018 |  09:40 ⇒ 10:36 | Аутор: Вечерње новости

Брисел поручио Подгорици: Укоштац са мафијашима

Европска комисија у свом извјештају је упозорила Подгорицу на дјеловање моћних криминалних група.
Црна Гора: Одузето оружје - Фото: СРНА
Црна Гора: Одузето оружјеФото: СРНА

У извјештају Европске комисије коју су прије два дана представили висока представница Федерика Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан, наведено је да моћне криминалне групе дјелују у Црној Гори и из ње, а њихове активности укључују трговину дроге, кријумчарење цигарета и миграната, прање новца, као и злочине против имовине и појединаца, што доводи до честих убистава повезаних са бандама.

- Борба против организованог криминала остаје круцијална како би се спријечила инфилтрација криминала у политички и економски систем, наводи се у извјештају и додаје, да треба осигурати да нема политичког мијешања у оперативне активности тијела која спроводе закон и воде те случајеве. Више техничких недостатака, законске и оперативне природе, још увијек спречава Црну Гору да постигне убједљиве резултате у овој области.

У извјештају се наводи и да је Црна Гора постигла одређени ниво спремности у борби против организованог криминала, као и одређени напредак у јачању регулаторног и законодавног оквира, који је "углавном на мјесту".

- Ипак, биланс резултата у борби против неких видова организованог криминала, нпр. прања новца и трафикинга људи остаје ограничен. У наредном периоду Црна Гора посебно треба да појача напоре у успостављању резултата у истрагама, кривичном гоњењу и коначним пресудама - пише у извјештају.

Европејци упозоравају Црногорце да побољшање биланса резултата успјешних истрага могуће је само у окружењу гдје су независне институције заштићене од непотребног утицаја и подстакнуте да у потпуности искористе своја овлашћења .

У извештају Европске комисије наводи се да је у Црној Гори активно 3.940 полицајаца, односно њих 633 на 100.000 становника. Просјек у Европској унији је 211 полицајаца на исти број.

- Црна Гора треба да настави са поправљањем оперативних капацитета институција и њихове сарадње, појача напоре како би се ојачала употреба финансијских истрага и успостави биланс резултата у одузимању и конфискацији имовине стечене криминалом. Потребно је знатно поправити биланс резултата у областима репресије и превенције корупције, укључујући наметање ефективних казни, наведено је у извјештају.

Само у посљедњих годину и по више од 20 младих људи убијено је у различитим клановским сукобима, а међу њима било је и невиних жртава. Црне бројке показују да је 2016. била једна од најкрвавијих у посљедњој деценији када су у обрачунима кланова убијене 23 особе! Ликвидације се углавном приписују сукобу два најача клана - "кавачког" и "шкаљарског", који су рат наставили и у овој години. Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић поручио је да ће се држава снажно обрачунати са криминалцима не само у Подгорици, већ и у другим крајевима Црне Горе.

- Црна Гора ће до краја године отворити и преостала три од укупно 33 преговарачка поглавља са Европском унијом, а у наредне четири ће се завршити преговарачки процес, да би до 2025. постала пуноправна чланица ЕУ - казао је премијер Душко Марковић.