latinica  ћирилица
19/04/2018 |  14:53 | Аутор: СРНА

Службе скупштина Српске и Војводине потписале план заједничког рада

У Бањалуци је данас договорен и потписан оквирни план заједничког рада служби парламената Републике Српске и Аутономне Покрајине Војводине, који предвиђа бројне активности и сарадњу на пројектима до краја године, рекао је генерални секретар Народне скуштине Српске Марко Аћић.
Делегација Скупштине АП Војводина у НСРС - Фото: РТРС
Делегација Скупштине АП Војводина у НСРСФото: РТРС

Он је навео да је на основу раније потписаног Меморандума о сарадњи двије скупштинске службе данас почела обука дијела Службе Народне скупштине у вези са пројектним менаџментом, односно управљањем пројектним циклусима, којој ће се прикључити колеге из Службе Скупштине АП Војводине.

- Ова обука ће у мају бити настављена у Новом Саду и биће анализирани могући извори и нивои финансирања заједничких пројеката. Након тога, биће припремљени први пројекти за које ћемо заједнички аплицирати - рекао је новинарима Аћић.

Он је најавио да ће у јуну бити изабрани пројекти које ће пројектни тимови финансирати, а биће урађена и заједничка публикација у којој ће бити представљена свеобухватна анализа Споразума о специјалним паралелним везама Српске и Србије.

- Ту ће бити наведене све активности влада Српске и Србије од Дејтонског споразума до данас, те колико је која влада у ком мандатном периоду давала значај спровођењу Споразума о специјалним паралелним везама - навео је Аћић.

Он је рекао да ће у септембру у Бањалуци бити организована заједничка конференција о изазовима које ће имати скупштинске службе на плану евроинтеграција и хармонизације домаћег законодавста са оним у ЕУ.

- У октобру ћемо бити панелисти на заједничкој конференцији у Новом Саду о спровођењу система е-парламента. Ми смо примијенили нови конференцијски систем, а колеге из Војводине то треба да ураде у наредним годинама - рекао је Аћић.

Он је нагласио да би већ од новог сазива Народне скупштине требало да буде потпуно електронизован законодавни поступак у парламенту Српске.

- Сви посланици новог сазива би требало да имају рачунаре путем којих би им се достављали сви скупштински материјали. Дакле, посланици ће морати да познају основни ниво електронске писмености и могу рећи да сам оптимиста у том погледу. Такође, то би донијело и значајне уштеде - рекао је Аћић.

Одговарајући на питање новинара у вези са предстојећом посјетом Бањалуци делегације руског Савјета Федерације, Аћић је рекао да нема информације да ли је посјета договорена са Министарством иностраних послова БиХ, те да би више о томе могао рећи након сутрашњег Колегијума парламента Српске.

Колегијум ће бити одржан поводом утврђивања термина одржавања свечане сједнице Народне скупштине на којој би посланицима требало да се обрати предсједник Савјета Федерације Валентина Матвијенко.

Генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац је рекао да ће скупштинске службе два парламента развијати сарадњу у оквиру својих надлежности.

- Циљ је да заједно дижемо капацитет и искуства, те да тиме унапређујемо рад наших парламената. Задовољан сам постигнутим и хвала на корисним информацијама из рада Народне скупштине, чија ћемо искуства примијенити код нас - рекао је Бањац.

Делегацији Скупштине АП Војводине, која је боравила у дводневној посјети парламенту Српске, јуче је презентован развој и рад Службе Народне скупштине, те су им уручени стратешки и други документи о развоју те службе.