latinica  ћирилица
19/04/2018 |  15:25 ⇒ 21:22 | Аутор: СРНА

СНСД и Уједињена Српска договорили заједничко политичко дјеловање

У Бањалуци је одржан састанак делегација СНСД-а и Уједињене Српске које предводе предсједници странака Милорад Додик и Ненад Стевандић.

Савез независних социјалдемократа и Уједињена Српска, у наредних мјесец до два, потписаће Споразум о заједничком дјеловању на општим изборима, потврђено је након састанка лидера и ужег руководства ових партија у Бањалуци. Уједињена Српска подржаће СНСД-ове кандидате за члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске, док ће на листама за Представнички дом Парламента БиХ, имати заједничке кандидате, закључено је данас на састанку делегација СНСД-а и Уједињене Српске.

Добро политичко разумијевање, сагласност о свим питањима – нарочито када је ријеч о очувању безбједности и стабилности институција. У СНСД-у и Уједињеној Српској зато рачунају на велику побједу.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик, каже да је ова партија све радила на јачању Републике Српске - политичком и економском. Представници Српске на бх. нивоу, поручује Додик, посљедњих година били су у функцији њене блокаде.

- Желимо да то деблокирамо и наш одлазак на ниво БиХ искључиво је везан за деблокаду процеса и штету која је нанесена Српској. Увјерени смо да све оно што су радили садашњи представници у органима БиХ умјесто да су се борили у Сарајеву за интересе Српске, чине све да интерес Сарајева надреде Републици Српској - изјавио је Додик.

Споразум Уједињене Српске са СНСД-ом, каже предсједник партије Ненад Стевандић, није усмјерен ни против кога, већ је на корист Републике Српске. Зато каже – Република Српска у БиХ треба да буде представљена “једним гласом”.

- Задње четири године смо изгубили изазивајући сукобе у Српској које су упорно радили наши представници у Сарајеву. То није било у интересу Српске. Неко је за то добио личну сатисфакцију, неко се обогатио, добио велике функције, док је Српска била талац тих сукоба - рекао је Стевандић.

Споразум који је СНСД недавно потписао са ДНС-ом и СП-ом, са којима је договорен и одређени процентуални распоред власти, не доводи се у питање. Дијељење са Уједињеном Српском, каже Милорад Додик, биће у оквиру процента који припада СНСД-у.

Састанку делегација СНСД-а и Уједињене Српске присуствовали су и потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић и Никола Шпирић, као и генерални секретар Лука Петровић, а испред Уједињене Српске потпредсједник Наталија Тривић, замјеник предсједника Славко Дуњић, те генерални секретар Невен Станић.