latinica  ћирилица
19/04/2018 |  15:29 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Поводом 65 година постојања Архива РС изложба "Мостови на кривој Дрини"

Архив Републике Српске обиљежава 65. година постојања. Тим поводом у Народном позоришту отворена је изложба "Мостови на кривој Дрини". За сутра је најављена свечана академија посвећена јубилеју.

Поводом 65. година постојања Архива Републике Српске, а у сарадњи са Историјским архивом Ужице, отворена је изложба "Мостови на кривој Дрини", аутора Жељка Марковића.

-Поред мостова, изложба прати и обрађује старе начине саобраћаја на ријеци Дрини, скеле, воденице и лађе које су некад постојале. Такође су обрађене и све хидроелектране - каже Жељко Марковић.

Архив Републике Српске 20. априла 1953. године основао је град Бањалука, а временом како су се и град и земља развијали, тако се ширила и архивска грађа. Сједиште Архива налази се у Бањалуци.

-Данас је архив Српске репрезентативна, управна, културна, али и научна установа Републике Српске. Поред сједишта у Бањалуци, имамо канцеларије у Добоју, Фочи, Бијељини, Зворнику, Требињу и Сокоцу, чиме је архивска грађа Српске заокуружена - истиче директор Архива Бојан Стојнић.

У Банском двору вечерас ће бити промовисан први том зборника докумената "Школство у Босанској Крајини (Бихаћка и Врбаска област) 1918-1929" и отворена изложба "Школство у Бањалуци за вријеме Краљевине Југославије 1918-1941".