latinica  ћирилица
19/04/2018 |  15:33 | Аутор: СРНА

Театар фест "Петар Кочић" од 4. до 11. јуна

У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци од 4. до 11. јуна биће одржан Театар фест "Петар Кочић" на којем ће бити приказано шест представа позоришта из земаља региона.
Театар Фест "Петар Кочић" - Фото: илустрација
Театар Фест "Петар Кочић"Фото: илустрација

На 21. фестивалу публика ће моћи да погледа представе "Моја ти" Атељеа 212 из Београда и Стеријиног позорја из Новог Сада, затим "Аника и њена времена" Српског народног позоришта из Новог Сада и "Бео арта" из Београда.

Биће одигране и представе "Устав Републике Хрватске" Сатиричног казалишта "Керемпух" из Загреба, "Двеста" Књажевско српског театра из Крагујевца, "Корешподенција" Звездара театра из Београда, као и "Све се некако преживи осим смрти" Народног позоришта из Сарајева.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић истакао је значај овог фестивала, који улази у трећу деценију постојања.

Он је навео да ће фестивал бити отворен извођењем премијерне представе овог позоришта "Каролина Нојбер", аутора Небојше Ромчевића у режији Кокана Младеновића.

"Осим такмичарског дијела, припремили смо и богат пратећи програм, у оквиру којег ће бити одржан и Фестивал младог глумца, са циљем промоције глумаца млађих од 35 година", рекао је Новаковић.

Селектор овогодишњег Театар феста Марко Мисирача рекао је да је мото фестивала мит и стварност.

"Све представе на неки начин обрађују неке наше локалне митове, као што су национални односи, разни стереотипи, те пост-ратни проблеми", рекао је Мисирача новинарима у Бањалуци.

Мисирача је подсјетио да је циљ фестивала да вреднује и промовише врхунска достигнућа у позоришној дјелатности, са акцентом на ауторе који стварају на језицима јужнословенских народа.

Умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић изразио је увјерење да ће публика на фестивалу уживати у добрим представама, те бити у прилици да упореди рад овог и позоришта из околине.

"Велики проблем за селектора овог фестивала представља и величина позоришне сцене, јер неке представе не могу да стану на нашу сцену, без обзира колико се оне допадну селектору", рекао је Стојковић.