latinica  ћирилица
19/04/2018 |  17:00 ⇒ 17:53 | Аутор: СРНА

Вишковић: Алумина не смије бити угрожена блокадом рачуна

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је компанија "Алумина" из Зворника носилац привредног развоја регије Бирач и шире и да не може да повјерује да би њен рад могао да буде доведен у питање.

Вишковић је, након састанка са предсједником Управног одбора компаније "Алумина" Милорадом Мотиком, рекао новинарима да је лично заинтересован да овај привредни субјект настави да ради несметано и да не буде угрожен блокадама рачуна, јер ако рад "Алумине" буде доведен у питање, онда је у питању цијела регија Бирач.

Он је упитао како је могуће да Основни суд у Зворнику води поступак везан за хипотеку фирми "Бирач" у стечају и након пресуде Окружног суда и Бијељини којом је оспорено потраживање "Укио банке" из Литваније од око 156 милиона КМ.

Подсјетивши да је пресуду Суда у Бијељини потврдио и Виши привредни суд у Бањалуци, Вишковић је рекао да није правник, али да није потребно да га неко убјеђује да је у реду да се води поступак око залога за неки кредит који је правоснажно судским одлукама оспорен.

"Ако је оспорен кредит, онда су према логици оспорене и хипотеке и, колико знам, правни тим Фабрике глинице `Бирач` у стечају већ је покренуо процедуру брисања хипотеке на основу пресуда судова из Бијељине и Бањалуке", рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да је правни нонсенс да сада, након тих пресуда, неко улази у извршни поступак у стечајном поступку.

Мотика је истакао да ће, ако се неко олако залети да изврши блокаду рачуна "Алумине", изазвати огромне посљедице.

"Прошле године у априлу, када је био блокиран рачун, молили смо раднике да протести буду достојанствено завршени, након чега смо ушли у мирну фазу рада, а сада након неких најава блокаде радници су наелектрисани", рекао је Мотика.

Он је истакао да су у фабрици били припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске који су данас, након тродневног боравка, завршили рад, те изразио наду да ће напокон кренути ствари и дешавања која су битна за ову компанију.

"Што се тиче разних прича да смо у некаквом финансијском стању, `Алумина` никад није стајала овако добро, јер радимо, исплаћујемо плате, исплатили смо свим радницима по 100 КМ за Божић и Васкрс, сада крећемо са исплатом регреса. Све пореске обавезе које на мјесечном нивоу износе око милион КМ редовно плаћамо по стварним платама и приходима", појаснио је Мотика.

Он је нагласио да ће ова година највјероватније бити завршена са око 300 милиона КМ извоза, јер је комплетна производња планирана за свјетско тржиште.

"Радимо, идемо напријед и немамо времена да се замајавамо око неких блокада. Ово је историјска шанса `Алумине` коју и радници и менаџмент желе да својим радом искористе и допринесу укупном развоју колектива, а тиме и стандарда запослених", рекао је Мотика.

Он је најавио да ће у "Алумини", и поред проблема који су присутни, бити грађен нови објека површине око 6.500 метара квадратних који ће омогућити у наредних десет година производњу за европско и свјетско тржиште.

"Урађена је пројектна документација и, упркос свим недаћама, кренуће изградња објекта у који ће бити запослено око 70 радника", рекао је Мотика.

Он се захвалио Вишковићу на подршци да "Алумина" настави несметано да ради, као и компанији "Боксит" која је испоручила 20 одсто руде више него што је било уговорено и планирано, само да зворничка фабрика производи планираном динамиком.

Мотика је нагласио да ће се "Алумина" борити свим правним средствима до краја да оствари своја законска права.