latinica  ћирилица
19/04/2018 |  18:31 ⇒ 20/04/2018 | 07:35 | Аутор: РТРС

Има ли кворума за хитну сједницу Парламента БиХ о изјавама Изетбеговића?

"Ратно-призивајуће изјаве члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, у вези са производњом наоружања у Федерацији БиХ" изгледа да нису довољан разлог за хитно засједање Представничког дома БиХ. Да неће присуствовати сједници, данас су потврдили посланици СДА, СББ-а и ДФ-а. Уз посланике из Републике Српске, долазак су потврдили из ХДЗ-а БиХ. Све је извјесније да кворума за одржавање сједнице неће бити.

Посланици, који су затражили одржавање хитне сједнице Представничког дома БиХ, затражили су да јој присуствују и чланови Предсједништва БиХ, међу којима и Бакир Изетбеговић. За сада није познато, хоће ли се одазвати, али ако је судити по саопштењу из СДА, Бошњака у парламентарној сали сутра неће бити. Највећа бошњачка странка тврди да не постоје разлози за сазивање хитне сједнице.

-СДА неће "насјести" на ову, као и на било коју другу провокацију. Можемо само поновити да ћемо јачати нашу намјенску индустрију за тржиште, али и за „не дај Боже“. Ово није пријетња никоме, али је јасна порука за све оне који имају нечасне намјере према БиХ стоји у саопштењу СДА.

Ово саопштење потврђује да није ријеч само о запаљивој реторици Бакира Изетбеговића, већ о опасном пројекту, каже посланик СНСД-а Никола Шпирић. Поручио је да СДА треба да зна да се о наоружању одлучује у Предсједништву БиХ и да законодавна власт мора добити извјештај од извршне, кад год то затражи.

- Шта заправо значи производња оружја за недај Боже. То је најтежа изјава коју сам од Дејтона чуо у БИХ и сви који не желе да демократски на сутрашњој сједници расправљају о томе, заправо се солидаришу са таквим изјавама - каже Шпирић, посланик СНСД-а.

И предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић најоштрије је осудио све оне који у БиХ призивају сукобе, уз очекивање да исто учине и представници међународне заједнице. Осуде ратне реторике стижу и из НДП-а, уз очекивање да ће кворума за сутрашњу хитну сједницу ипак бити.

- Колико знам, колеге из мог клуба доћи ће на сутрашњу сједницу. Све ће зависити од представника Бошњака, али и недолазак на сједницу биће порука - истиче Момчило Новаковић, посланик НДП-а.

Пурука, и то сасвим јасна, јер и у ХДЗ-у БиХ сматрају да важније теме од безбједности грађана БиХ нема.
Предраг Кожул, посланик ХДЗ-а БиХ каже да ће доћи на сутрашњу сједницу.

- Ја ћу доћи као и заступници ХДЗ-а без обзира што су поједини на путу. Они ће скратити пут и доћи. Једна је тачка, али битна, а то су сигурносна питања - каже Кожул.

Кворума, по свему судећи неће бити, а кога не занимају или су им већ познати подаци о количини и врсти наоружања која се производи у фабрикама намјенске индустрије и шта се дешава са наоружањем и муницијом која није извезена и продата, биће познато сутра у 10 часова. Биће то и порука и опомена!