latinica  ћирилица
20/04/2018 |  08:57 ⇒ 08:58 | Аутор: Б92

За обилазак Венеције ускоро ћемо плаћати карту?

Туристи, туристи и туристи - једна су од првих ствари која вам падну на памет када је ријеч о граду на води. Венеција већ годинама муку мучи са претрпаношћу, али постоје неке назнаке да би то могло да се промијени, али предложене промјене сигурно неће одушевити туристе.
Венеција - Фото: Wikipedia
ВенецијаФото: Wikipedia

Градоначелник Венеције Луиђи Бруњаро, као једну од главних тачака свог програма приликом избора на функцију, истакао је смањење броја туриста у граду.

"Градоначелник би требало да има прилику да 'затвори' град за нове посјетиоце приликом великих гужви. Неколико идеја већ је предложено влади, надам се да ће коначно помоћи Венецији", изјавио је недавно први човјек града.

Ова изјава дошла је након ускршњег викенда, након што су двојица пијаних туриста из Швајцарске ухваћена за вријеме купања без одјеће у фонтани близу моста Ријалто.

На сам Ускрс град је посјетило око 125 хиљада људи, а на Ускршњи понедјељак 25 хиљада мање, што је једноставно - неодрживо.

Бруњаро је предложио и да улазак у град почне додатно да се наплаћује, тј. да туристи морају да плате улазницу како би разгледали Венецију, пише Пункуфер.

Тај приједлог није ништа ново, с обзиром на то да је Министарства културе исту ствар предлагало још прије четири године. Да ли ће приједлог коначно бити усвојен, остаје да се види.

Ипак, у посљедњих неколико година ситуација се за становнике Венеције донекле поправила, па тако они који су овдје стално настањени имају предност при укрцавању у градски превоз ("водени" аутобуси"), а велики путнички бродови коначно се уклањају из самог средишта града.