latinica  ћирилица
20/04/2018 |  12:38 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Вујичић: За запослење 4.200 лица планирано 14.700.000 КМ

У овој години планирано је 14.700.000 КМ за шест програма запошљавања у оквиру којих би требало да буде запослено до 4.200 лица, рекао је директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Вујичић је навео да је ове године уведен пројекат запошљавања у привреди посредством подстицаја, за који је планирано пет милиона КМ, а у оквиру којег ће бити регресирани доприноси за све послодавце у реалном сектору који су запослили раднике у прошлој години.

- Сваке године реализујемо пројекат "Заједно до посла", намјера је да са милион КМ запослимо 160 лица. За пројекат стицања првог радног искуства намијенили смо пет милиона КМ и обухватили више од 900 лица, а састоји се из двије компоненте - запошљавање дјеце погинулих бораца и приправника - рекао је Вујичић након сједнице Управног одбора Завода за запошљавање.

Он је подсјетио да се сваке године реализује и пројекат запошљавања Рома, те навео да ће се радити и на пројекту обуке за преквалификације и доквалификације радника.

Према његовим ријечима, програми ће бити објављени данас на званичној страници Завода, а од понедјељка, 23. априла, незапослени и послодавци могу аплицирати за пројекте за запошљавање.

Предсједник Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске Бошко Томић рекао је да је суштина програма запошљавања смањити стопу незапослености, те запослити више од 4.000 лица, од којих су већина тешко запошљива, старији од 40 година, чланови породица погинулих бораца, демобилисани борци, особе са инвалидитетом, жртве рата.

Томић је навео да је у Српској око 112.000 незапослених.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да ће послодавцима који запосле раднике у оквиру пројеката запошљавања у Републици Српској за 2018. годину бити рефундирана средства за доприносе.

- Програмима запошљавања и сарадњом са Заводом за запошљавање Републике Српске Влада показује колико брине и колико је посвећена отварању нових радних мјеста и запошљавању младих - навео је Савановић.

Савановић је нагласио да је Влада Српске опредијељена за отварање нових радних мјеста и развој реалног сектора, те да је сензибилна према незпосленима, првенствено младима и категоријама произашлим из одбрамбено-отаџбинског рата.

Планирано је шест програма запошљавања, а за њих ће бити издвојено 14.700 милиона марака.

Програми ће данас бити објављени на веб страници Завода за запошљавање, а у понедјељак и у Гласу Српске.