latinica  ћирилица
20/04/2018 |  12:49 | Аутор: СРНА

Ристић: Бавимо се привредом, а не политиком и аферама

Власник и директор "Техничког ремонта Братунац" Славенко Ристић истакао је да се ова фирма бави привредом, а не аферама и политиком, те да у земљу уноси капитал, а не обрнуто.
Оружје - Фото: РТРС
ОружјеФото: РТРС

У отвореном писму упућеном поводом текста "Оружје грађана Српске завршиће у Намибији", који је објавио портал Капитал, Ристић је навео да је предузећу, држави у којој живе, радницима ТРБ, као и њему лично нанесена неизмјерна штета, те да није објављен његов деманти који је упутио овом порталу прије три дана.

Тврдећи да је у тексту наведено низ фотографија и нетачних информација у вези са пословањем ТРБ које читаоце наводе на сумњу у пословање ове фирме, Ристић је рекао да није наведено да је ТРБ један од ријетких примјера успјешне приватизације и прави примјер приватно-јавног партнерства, као ни да је Влада Републике Српске остала сувласник фирме ТРБ са 30 одсто акција.

"Сматрам да је за похвалу свака успјешна сарадња Владе и државе са домаћим фирмама које подстичу домаћу дјелатност, производњу и извоз. Фирма ТРБ је за само пар година успјела да измири све своје уговорене обавезе, да запосли људе којима је омогућила сигурност, а још важније је то да им је понудила и нуди им визију за бољу будућност. Наша фирма је успјела да створи нове и модерне производе, да континуирано ради као партнер са реномираним водећим свјетским фирмама на истоку и западу, и створи завидну репутацију у области којом се бави", истакао је Ристић.

Он је нагласио да се ова фирма бави реалним животом, стварањем додатне вриједности, извозом, запошљавањем и све то успјели су да постигну заједно са својим радницима, које нису отпуштали, као и са Владом Српске, укључујући политичке субјекте из власти и опозиције.

"Зашто би уопште било спорно да се једна, врло вјероватно и једина преостала фирма у Републици Српској из области ремонта наоружања, бави послом који је радила успјешно од 1954. до данас - откупљује неисправно оружје од МУП-а Републике Српске? То оружје је до сада било уништавано у ливницама и производило је само трошкове. На овај начин МУП Републике Српске остварује приход за буџет и рјешава се неисправног оружја", навео је Ристић, реагујући на тврдње иснесене у тексту да је МУП Српске 10.771 комад оружја директном погодбом и по непознатој цијени продало приватизованом ТРБ, а крајње одредиште у којем треба да заврши хиљаде пушака и пиштоља одузетих од грађана Републике Српске је у "нама традиционално пријатељској" Намибији.

Ристић је навео да Намибију доживљава као традиционално пријатељску државу, јер никада ништа није урадила на штету Српске, нити било којој бившој југословенској републици.

"Можда су за вас прави инвеститори и 'традиционално пријатељске' земље оне које су нас бомбардовале, оне које су нас свађале и дијелиле, а са којима осим наметања њиховог мишљења и аутократија, немамо никакву другу робну размјену, а истовремено као најбољи извоз из наше земље одводе нам школовану дјецу", навео је Ристић у отвореном писму.

Реагујући на помињање "Љубомира Боровчанина, ратног команданта Специјалне бригаде полиције Републике Српске који је у Хашком трибуналу осуђен на 17 година затвора због ратних злочина, а на слободу је пуштен почетком августа 2016. године", Ристић је навео да је он предсједник Управног одбора ТРБ-а.

"Не осврћући се на произвољно мишљење о Љубомиру Боровчанину, он је за наш колектив веома користан, и поносни смо што је са нама. Такве људе цијенимо и стварамо мишљење о њима на основу њиховог доприноса и рада", закључио је Ристић у отвореном писму.