latinica  ћирилица
20/04/2018 |  13:19 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Московски универзитет организује такмичење о српском језику и култури

Филолошки факултет Московског државног универзитета Ломоносов реализује Прво општеруско такмичење посвећено српском језику и култури, уз подршку Представништва Републике Српске у Москви, речено је Срни у овом представништву.
Поглед на Москву и Универзитет "Ломоносов" (Фото: Sputnik/Maxim Blinov) -
Поглед на Москву и Универзитет "Ломоносов" (Фото: Sputnik/Maxim Blinov)

Савјетник шефа Представништва Српске у Руској Федерацији Ала Блинова рекла је да је такмичење организовано за основце и средњошколце из Русије и Републике Српске, односно да је за одговарање на питања потребно знање руског, али не и српског језика.

Блинова је нагласила да је циљ организовања овог такмичења да се руски ђаци упознају са српским језиком и да се у Русији прошири свијест о српском народу, као и да се ојачају руско-српске везе.

"Искрено се надамо да ће ђаци, тражећи одговоре на предложена питања, сазнати много занимљивих ствари и пред њима ће се отворити нови свијет који се зове српски народ и његов језик. Можда ће убудуће овај језик постати њихова професија", рекла је Блинова.

Она је навела да је такмичење организовано поводом 200 година од објављивања Српског рјечника Вука Стефановића Караџића.

"Овај рјечник је означио почетак савременог књижевног српског језика и културе", истакла је Блинова.

Према њеним ријечима, учешће на такмичењу је бесплатно и одвија се путем интернета.

Заинтересовани се могу регистровати на сајту Филолошког факултета Московског државног универзитета М.В.Ломоносов - www.пхилол.мсу.ру/~олyмп/.

Након регистрације учесници ће добити питања, а одговоре могу послати посредством исте интернет странице до 10. маја.

Резултати такмичења биће објављени 15. маја, а уручивање награда планирано је на Дан словенске писмености 24. маја.

Организатори захваљују свим организацијама и установима које су дале допринос и подршку овом значајном пројекту, попут Туристичке организације Требиње, Здравствено-туристичког центра "Бања Врућица", Олимпијског центра "Јахорина", Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, Музеја Републике Српске и Етно-групе "Траг".