latinica  ћирилица
20/04/2018 |  13:40 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

"Три-де академија"- прилика студентима да стекну праксу

У Бањалуци ће у мају за студенте бањалучког Универзитета бити одржана "Три-де академија" у оквиру које ће студентима имати прилику да стекну дио радног искуства, те повећају конкурентност на тржишту рада по завршетку студирања.
Студенти - Фото: РТРС
СтудентиФото: РТРС

Помоћник министра за омладину Републике Српске Бранка Малешевић рекла је да је ресорно министарство са 7.000 КМ подржало овај пројекат, који директно доприноси реализацији мјере развоја стручне праксе у области високог и средњег образовања.

"То је мјера Омладинске политике Републике Српске којом се осигурава већа повезаност система образовања са тржиштем рада, као једног од основних предуслова за реализацију стратешког циља - повећање запошљивости младих", рекла је Срни Малешевићева, која је данас у Бањалуци присуствовала Инфо дану о "Три-де академији".

Она је појаснила да запошљивост младих подразумијева способност појединца да се самостално креће кроз тржиште рада и оствари свој пуни пословни потенцијал.

"Главни проблем због којег млади након завршетка факултета дуже чекају на запослење је тај што послаодавци дају предност онима који су већ имали одређено радно искуство", рекла је Малешевићева.

Она је додала да ће ова академија, која се реализује у оквиру пројекта "моја пракса", допринијети да студенти уз стицање образовања и дипломе имају и радно искуство, које послодавци траже.

Пројект менаџер у Центру за предузетништво и трансфер технологија Универзитета у Бањалуци рекао је да за академију постоји велико интересовање студената, те да су већ пристигле 94 пријаве, а да има 16 мјеста.

"Селекцију студената који ће похађати академију вршиће представници Иновационог центра Бањалука. Студенти техничких наука су у благој предности, али ћемо настојати да свима омогућимо да уђу у конкуренцију", рекао је Говедарица.

Он је навео да ће Академија бити реализована од 3. до 31. маја, те да ће у оквиру ње предавачи студенти приближити основе три-де моделовања, затим три-де моделовање уз законитости и ограничења технологије штампача на којем ће студенти радити, рад са софтвером за управљање процесом три-де штампања, као и припрему три-де дигиталних модела за три-де штампање и рад са три-де штампачем.

Говедарица је истакао значај ове академије, која ће за студенте бити јединствена прилика да на практичан начин спознају све предносто три-де моделовања, на квалитетној опреми и материјалу.

Пројекат реализују Центар за предузетништво и трансфер технологија Универзитета у Бањалуци и Иновациони центар Бањалука.