latinica  ћирилица
20/04/2018 |  15:05 ⇒ 18:37 | Аутор: РТРС

"Дан вина" у Лакташима

Општина Лакташи данас је у знаку вина, гдје се петнаесту годину заредом одржава манифестација "Дан вина". Више од 50 узорака оцјењивала је стручна комисија, а у категорији бијелих - прво мјесто освојио је Богољуб Поповић, док је у категорији црвених вина признање добио Ранко Шкрбић.

Нови засади и више виноградара – тако Бојан Вучковић, описује тренутно стање виноградарства у општини Лакташи. У такмичење је ушао са двије сорте вина – шардонеом и каберне совињоном. Сматра да ће за пет до десет година прве бутеље моћи извести из БиХ.

"До сада сам два пута добијао другу награду, то је за мене добар подстрек да наставим са виноградарством, а мислим да у овом такмичењу није битан резултат, већ унапређење виноградарства у лакташкој општини и бањалучкој регији", каже виноградар Бојан Вучковић.

Стручна комисија дегустирала је више од 50 узорака вина. Кажу да су из године у годину све боља, а да је управо вино културно добро по којем је препознатљив одређени крај.

"Кад дођете у неко мјесто или неки крај, ви забиљежите камером све оне споменике, културне љепоте, али оно што носите дубоко у себи је познато чулима – то је како се и шта једе и пије у том народу", истиче професор за технологију вина Слободан Јовић.

Обнова виноградарства у Лакташима почела је прије 20 година. За општинску управу, вријеме да се подвуче црта и види колико је постигнуто.

Туризам им је, заједно са виноградарством, један од стратешких циљева у развоју општине. Наредни корак је освајање тржишта изван БиХ.

"Мислим да ће квалитет наших вина то омогућити врло брзо, а поднебље је такво – Маховљани и Слатина, Богом дани локалитети за узгој винове лозе", рекао је начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић.

Најбоља вина Лакташа, грађани ће моћи дегустирати на манифестацији која се на Тргу 9. јануар, испред општинске управе, одржава вечерас.