latinica  ћирилица
20/04/2018 |  18:28 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Састанак Економског-социјалног савјета Српске са колегама из Грчке

У Влади је одржан састанак Економско-социјалног савјета Републике Српске са колегама из Грчке. Њихов домаћин била је премијерка Жељка Цвијановић, која је нагласила да је немогуће доћи до рјешења ако не постоји квалитетан социјални дијалог. Овакве ставове подржала је и грчка делегација, са којом је сарадња успостављена прошле године.

Иако је Грчка прошла кроз велику економску кризу, а број незапослених и данас је велик, из њиховог Економско-социјалног савјета најавили су наставак размјене искустава и помоћи при рјешавању евентуалних проблема.

"Имамо исте проблеме и заједнички ћемо их рјешавати. Заинтересовани смо за ситуацију на Балкану, као и за односе са ЕУ. Морамо видјети колико грађани учествују у разговорима о темама незапослености, демократије и рјешавању свих проблема", истакао је предсједник Економско-социјалног савјета Грчке Јоргос Верникос.

Социјални дијалог у Републици Српској је на завидном нивоу – тврде послодавци, синдикат и Влада. Од грчког Економско-социјалног савјета примјениће искуства, а све с циљем унапређења привредног амбијента, отварања нових радних мјеста и развоја.

"Економско-социјални савјет Републике Српске имао је кризних периода у протеклом периоду, а један се односио и на доношење Закона о раду, гдје смо имали различите погледе у односу на Савез синдиката. У неком наредном периоду овај закон ће бити побољшаван", каже предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске, истиче да је важно рећи да Економско-социјални савјет још у Српској није добио мјесто које му припада, те да сви морамо дати допринос да Савјет буде јак и важан Влади Српске приликом доношења значајних одлука.

А круна односа Владе са Савјетом био је заједнички рад на креирању Програма економских реформи – подсјећа предсједница Владе Српске. Допринијели су томе, каже, и закључени меморандуми са Унијом послодаваца и Савезом синдиката Српске.

"Оно што смо успјели у 2016. и 2017. години, а подсјетићу да се то односи и на стабилан економски раст и да смо 2016. имали највећи раст у односу на све земље у окружењу, као и да смо прошле године имали рекордне показатеље када је ријеч о покривености увоза - извозом и броју запослених, све су то ствари које не може урадити ниједна влада, ако нема помоћ социјалних партнера", рекла је Цвијановићева.

Премијерка је нагласила да је буџет најрелевантнији у показивању ситуације, а да у Српској већ годинама није била овако добра ситуација.

Зато је, каже, важно да се снаге усмјере на реални сектор и привреду, што резултира потезом Владе која сноси одређене трошкове да би се послодавцима омогућило ново запошљавање.