latinica  ћирилица
21/04/2018 |  08:59 ⇒ 10:05 | Аутор: СРНА

Тужба Демократа против Русије, Трампа и Асанжа

Демократска странка је пред судом у Америци поднијела тужбу против Русије, изборног тима америчког предсједника Доналда Трампа и "Викликса" за удруживање ради ометања предсједничких избора 2016. године.
САД и Русија (Фото: Sputnik) -
САД и Русија (Фото: Sputnik)

У документима предатим савезном суду на Менхетну наводи се да је Трампов изборни штаб "радо прихватио помоћ Русије" за побједу на изборима.

Амерички предсједник је у више наврата негирао оптужбе, као и званична Москва.

Из Трамповог штаба саопштено је да тужба нема основа и да ће бити одбачена.

"Ова безвриједна тужба је посљедњи напор да се одрже неосноване оптужбе Демократске странке која је пред банкротом како би покушали да оспоре жељу народа изражену на предсједничким изборима 2016. године", наводи се у саопштењу из Трамповог предизборног штаба.

У тужби су наведени вишерангирани Трампови сарадници, укључујући његовог зета Џереда Кушнера, стратега Роџера Стоуна и бившег предсједника предизборне кампање Пола Менафорта, те оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж.

Амерички дневник "Вашингтон пост" истиче да странцима у већини случајева не може бити суђено у САД, али демократе тврде да то правило не важи јер су руски хакери упадали на приватне сервере странке.