latinica  ћирилица
21/04/2018 |  11:42 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Дрвар: Основан Савез српских удружења "Завичај" (ФОТО)

У федералној општини Дрвар одржана је Оснивачка скупштина Савеза српских удружења "Завичај" Бањалука, које има за циљ биолошки опстанак Срба у Федерацији БиХ, њихово запошљавање, заштиту имовине и очување традиције, културе и језика.
Дрвар - сједница - Фото: РТРС
Дрвар - сједницаФото: РТРС

Формирање кровног Савеза српских завичајних удружења из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије, основано је како би се успоставило јединствено заједничко удружење, које ће имати већи утицај у државним, вјерским, образовним и другим институцијама на овом подручју.

Сједница - Дрвар (Фото: РТРС)

Након сједнице објављен је и свечани Проглас.

Дрвар - сједница (Фото: РТРС)

 

Из Дрвара је поручено да Срби на Балкану живе тешко, али да су Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово црна Рупа Европе, када је у питању њихов материјални и духовни опстанак.

Основано Удружење "Завичај" (Фото: РТРС)

Формирање кровног савеза српских завичајних удружења из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије има за циљ заштиту уставних права и кутуруног идентитета Срба, прије свега на територији Федерације БиХ.

Усвојен је план и програм Савеза "Завичај", који ће сједиште имати у Бањалуци. До краја маја предвиђено је опремање сједишта Савеза и уређење интернет странице.

Г. Вила/РТРС