latinica  ћирилица
21/04/2018 |  12:52 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Стевандић: Људи различитих етничких припадности добро се разумију

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да је богатство Српске да се људи који су различити по етничкој, културолошкој или другој припадности веома добро разумију и међусобно слажу.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић, који је данас у Добоју отворио Шести сајам националних мањина регије Добој, рекао је новинарима да је његовање оваквих манифестација, сарадње и заједништва у највећем интересу свих у Републици Српској.

Он је изразио поштовање према учесницима сајма који су се својим креацијама потрудили да допринесу оволикој различитости која се надопуњује.

"Када би се и конститутивни народи у БиХ добро разумјели као националне мањине било би много боље", рекао је Стевандић и најавио подрушку организовању оваквих скупова и убудуће.

Замјеник предсједника Скупштине града Добоја Милош Букејловић каже да је данашња манифестација показатељ да је Добој оторен град за све грађане, без обзира на религију и националну припадност.

Предсједник Савеза националних мањина регије Добој Драган Марковић каже да је ово шести сајам излагачког, културног и едукативног карактера, на којем учествује 25 излагача и осам културних организација из Републике Српске и БиХ.

Он каже да ће данас бити одржан округли сто о правима националних мањина у БиХ, те измјени Изборног закона у БиХ у дијелу који се односи на локалне скупштине и примјену резултата пописа из 2013. године.

Марковић упозорава да је предвиђени цензус од три одсто просто немогуће прећи, па ће доћи до брисања мандата по основу националних мањина у свим локалним заједницама, те да на подручју осам општина добојске регије тренутно само у општини Вукосавље један одборнички мандат припада лицу из реда националних мањина.

Он поручује да у оквиру Савеза националних мањина у БиХ постоји јединствен став да се изборни цензус за учешће у локалним скупштинама/вијећима спусти на један одсто, а да локалне заједнице са статусом града статутима гарантују одборничко мјесто за представнике мањинских народа.

Марковић истиче да се са сајма сваки пут шаље заједничка порука да надлежне институције локалне заједнице, Републике Српске и БиХ почну да "поштују важеће законе и прописе".

Он је оцијенио да локална власт у Добоју, у складу са могућностима, подржава рад мањина, финансирајући пројекте у оквиру јавних позива из локалног буџета.

На подручју града, уз Савез националних мањина регије, евидентирано још шест удружења мањина која заступају интересе, идентитет, традицију, обичаје, језик и културу Црногораца, Руса, Словенаца, Рома, Румуна, те Јевреја, који су и вјерска заједница.

Осим њих, у мањем броју су заступљени и Украјинци, Македонци, те Пољаци.

Организатор сајма је Савез националних мањина регије Добој, а подржали су га Министарство за људска права БиХ, ОЕБС и град Добој.

Сајам се одржава у просторијама Скупштине града Добоја.