latinica  ћирилица
21/04/2018 |  13:30 | Аутор: СРНА

Вигемарк: За БиХ најважније да избори буду одржани у октобру

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је да је за БиХ најважније да предстојећи општи избори буду одржани у октобру, а да спровођење изборних резултата у највећој мјери зависи од имплементације пресуде Уставног суда БиХ у предмету "Љубић".
Ларс Гунар-Вигемарк - Фото: СРНА
Ларс Гунар-ВигемаркФото: СРНА

"Препоручујем да се фокусирамо на оно што је кључно да би ријешили празнину која је остала брисањем неких одредби Изборног закона на основу одлуке Уставног суда. Апелујем на све политичке лидере и странке да покушају наћи заједнички приједлог који је прихватљив. Можда неће бити савршен и неће одговорити на сва питања, али до компромиса мора доћи", поручио је Вигемарк.

Он је навео да је одредбе које су избрисане одлуком Уставног суда БиХ прије 15 година наметнуо тадашњи високи представник, што је за њега, како каже, показатељ да било каква наметнута рјешења неће дугорочно функционисати.

"Свако рјешење мора бити резултат сагласности политичких лидера у БиХ", рекао је Вигемарк за портал "Кликс" и додао да су све стране имале прилично нереалне приједлоге, али да није на ЕУ да намеће било каква рјешења, већ она морају доћи из БиХ.

На питање да ли ће ЕУ признати легитимитет власти у БиХ ако буду изабране у складу са важећим Изборним законом, Вигемарк је рекао да не постоји усаглашена формула како попунити Дом народа, што је тренутно спорно, али да за друге елементе, попут директног избора чланова Предсједништва БиХ, не постоји никакав разлог да се резултати тих избора не признају.

Он каже да крајњи рок за мишљење Европске комисије на одговоре из Упитника не постоји, али да не очекује да ће то бити прије краја ове године или можда и почетком наредне, а све зависи од тога колико брзо ће Европска комисија добити одговоре на додатна питања од БиХ која би требала стићи крајем маја или почетком јуна.

Вигемарк истиче да су резултати Реформске агенде доста добри, јер је двије трећине агенде реализовано, што се осјети па побољшаном финансијском систему, истакавши да је дошло до рекордног смањења каматних стопа, те да је дошло до пораста извоза и смањења стопе незапослености.

"Видимо нова радна мјеста. Тржиште рада је још увијек ригидно, не види се више инвестиција иако банке располажу значајним средствима која могу посуђивати", рекао је Вигемарк и додао да је у Извјештају о напретку БиХ јасно наведено да је било врло мало или нимало напретка у области реформе јавне управе.

Он каже да је јавна управа политизована и расцјепкана, поготово у Федерацији БиХ /ФБиХ/ са разликама у кантонима, што, како је оцијенио, није одрживо.

"Са Свјетском банком покушавамо радити на изради регистра запослених у јавној управи да знамо гдје раде, у којој области. Тако нешто не постоји, нико нема податке колико је људи запослено на различитим нивоима", навео је Вегемарк.

Он сматра да ће локалним самоуправама највише погодовати напредак ка ЕУ јер ће они бити највећи корисници средстава, која ће бити све већа како се буде напредовало у преговорима, наводећи примјер Хрватске и Мађарске које су за локалне потребе добили 30 до 40 милијарди евра.

Према његовим ријечима, наредне четири године ће бити јако важне, ко год да буде на власти, јер ће БиХ добити статус кандидата, а преговори ће бити отворени.

Вигемарк је нагласио да бесмислица да ЕУ има неки тајни план да спијечи Русију и Турску у БиХ. "Овдје смо јер желимо подржати цијели регион, желимо бољу будућност за људе. У нашем је интересу стабилност да се историја не би поновила", рекао је Вигемарк.