latinica  ћирилица
21/04/2018 |  14:36 ⇒ 22/04/2018 | 10:37 | Аутор: СРНА

Обиљежено 26 година од оснивања херојске Крупске бригаде

У Доњем Дубовику, административном сједишту Крупе на Уни, данас је обиљежено 26 година од оснивања 11. Крупске лаке пјешадијске бригаде, која је бројала 2.810 бораца, од којих је 310 дало животе за Републику Српску.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Душко Милуновић истакао је да је ова бригада држала 42 километра фронта и током рата није одступила од својих положаја, али да на крају није успјела да сачува све што је бранила.

"То није био војнички пораз ни инфериорност већ политичке околности", рекао је Милуновић данас у Доњем Дубовику.

Милуновић је оцијенио да је ова бригада, у којој је 946 бораца рањено, дала огроман допринос стварању Републике Српске, јер је дала огромне жртве.

Један од команданата бригаде, пуковник Ранко Миљатовић напоменуо је да је ова бригада формирана да би одбранила српски народ.

"Свој допринос смо дали колико смо могли, а грмечки борци остали су хероји достојни својих предака", рекао је Миљатовић.

Начелник општине Младен Кљајић истакао је да је Крупска бригада спријечила понављање трагедије српског народа у Подргмечу 1941. године.

"Захваљујући Србима у Босанској Крупи, који су на вријеме препознали опасност, то се није догодило. Сваки припадник може да буде поносан на ратни пут бригаде", нагласио је Кљајић.

Кљајић је подсјетио да је бригада формирана на данашњи дан 1992. године као 1. подгрмечка бригада, а да је 10. маја исте године ушла у састав Другог крајишког корпуса.

Он је напоменуо да општинска управа цијени допринос припадника бригаде, али да помоћ коју пружа ова изразито неразвијена општина није довољна.

Поводом Дана бригаде Кљајић је јутрос организовао пријем за породице погинулих бораца.

Парастос за погинуле припаднике бригаде служен је у Храму Светог Јована Богослова.

Код спомен-обиљежја погинулим борцима Крупске бригаде вијенце су положили помоћник министра за борачко- инвалидску заштиту Душко Милуновић, посланици у Народоној скупштини Републике Српске Вања Бајић и Слободан Протић, те делегације Трећег пјешадијског Република Српска пука, општине Крупа на Уни, Полицијске управе Приједор, општинских одбора породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, ратних војних инвалида, борачке организације.