latinica  ћирилица
21/04/2018 |  16:18 ⇒ 22/04/2018 | 10:37 | Аутор: РТРС

Бијељина: Сјећање на свирепо убијене борце Војске Републике Српске

Парастосом и полагањем вијенаца и цвијећа на споменик погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата с подручја општине Тузла, у Бијељини је обиљежено 25 година од страдања 33 борца Првог пјешадијског батаљона Друге мајевичке бригаде Војске Републике Српске.

Они су на звјерски начин убијени на Бањ брду на Мајевици на данашњи дан 1993. године. Помен је служен и за 270 бораца с подручја Тузле погинулих и умрлих у Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године.

Тридесетогодишњи Драган Мирковић погинуо је на Бањ брду на данашњи дан прије 25 година, оставивши иза себе супругу и двоје мале дјеце који су одрасли без оца, чувајући успомену на њега.

- Ја сам имала шест мјесеци, а брат четири године када је отац убијен. Претешко је живјети живот без једног родитеља, али смо поносни на нашег оца - каже Ема Маљковић, кћерка покојног Драгана Мирковића. 

Циљ офанзиве тзв. Армије БиХ из правца Тузле према српској Мајевици и Семберији био је заузимање превоја Бањ брдо, освајање простора и пресијецање Републике Српске, што се није догодило, али су губици Војске Републике Српске били огромни.

- 33 борца су погинула, а над њих шест је извршен масакр одсијецањем дијелова тијела и глава. Још 32 борца су рањена, а 10 заробљена - каже Боривоје Ђокић, командант Првог батаљона Друге мајевичке бригаде.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да страдање ових бораца јасно указује на план и намјеру непријатеља српског народа да протјерају све што је српско са територија које сматрају својима.

- Њихов главни циљ је било успостављање 100 одсто муслиманске власти на 100 одсто територије БиХ и то је узрок и окидач грађанског рата који се водио на територији БиХ - каже Савчић.

Миодраг Стевановић, предсједник Борчаке организације града Бијељина, каже да Срби данас имају слободу и Републику Српску, али да никада неће заборавити своје борце.

- Све док смо ми овдје, њихова жртва није узалудна - истиче Стевановић.

Кроз Другу мајевичку бригаду прошло је 4.600 бораца, 400 их је погинуло, а рањено више од 900. Бригада је имала велику одговорност јер је била на вратима одбране Семберије и Посавине, штитећи релеј Столице и српска села на подручју Мајевице.