latinica  ћирилица
21/04/2018 |  19:19 ⇒ 21:31 | Аутор: РТРС

Јасеновац- СНВ и антифашистичка удружења одали почаст жртвама

Српско народно вијеће и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске одржали су комеморацију у спомен подручју Јасеновац, у знак сјећања на жртве концентрационог логора.

Представници јеврејских, српских и антифашистичких организација трећу годину не учествују у службеној комеморацији Хрватске која је најављена за сутра. Подаци Федеративне Народне Републике Југославије наводе да је у јасеновачким логорима нестало пола милиона Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја, и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Упркос првим ексхумацијама, које је урадила државна комисија Југославије, у меморијалном комплексу Јасеновац као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених. Међу страдалима је и око 20.000 дјеце.

Добрила Кукољ, предсједница Удружења преживљелих логораша из Бањалуке, поручује да се овакви стравични злочини никада више не смију десити.

Јасеновац су мјесто обиљежила страдања невиних мушкараца, жена, дјеце, који су кажњени само зато што су били друге вјерске, националне или идеолошке припадности, у периоду између 1941. и 1945. године. Ово је логор смрти који је био најгори и најзлогласнији од 50 логора и сабирних центара које је организовала НДХ.

Данас је присутна слика свјесног заборављања и циљаног негирања мјеста као што је Јасеновац од стране Хрватске, поручено је на комеморацији.

- Они не само да не ћуте и не погињу главу, већ говоре језиком пријетње за оне који су остали, за оне који другачије мисле и за оне који се желе сјећати- истиче Милорад Пуповац, предсједник Српског народног вијећа.

Државна комеморација биће одржана сутра на истом мјесту, али у њој, како је најављено, неће бити предсједница Колинда Грабар Китаровић. Трећу годину заредом у званичној државној комеморацији не учествују представници српских, јеврејских и антифашистичких организација. Као разлог се наводи, не само поздрав "За дом спремни", који је често присутан у Хрватској, него и улице у овој земљи које носе називе усташких злочинаца.