latinica  ћирилица
21/04/2018 |  21:14 ⇒ 21:17 | Аутор: СРНА

Ствараоци Српске: Активно радити на уставној равноправности Срба у ФБиХ

Асоцијација Ствараоци Републике Српске данас је на Палама завршила дводневно савјетовање најужег руководства са предсједницима општинских одбора из цијеле Републике Српске.
Пале: Асоцијација Ствараоци Републике Српске - Фото: СРНА
Пале: Асоцијација Ствараоци Републике СрпскеФото: СРНА

Разматрано је више значајних тема од интереса за српски народ на подручју Републике Српске и Федерације БиХ са посебним акцентом на приоритете Асоцијације у садашњем тренутку и у блиској будућности.

Закључено је да ће Асоцијација у наредном периоду активно радити на имплементацији пуне уставне равноправности српског народа у ФБиХ.

С тим циљем ангажован је адвокатски тим који треба да припреми више апелација Уставном суду ФБиХ у вези са кршењем одредаба Устава која се тичу колективних права Срба у том ентитету.

Тражиће се пуна примјена Устава када је ријеч о попуњавању Клуба српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ, равноправна примјена ћириличног писма на свим нивоима, враћање назива најзначајнијих улица, паркова и објеката који су носили српска имена прије рата, посебно у Сарајеву као административном центру БиХ.

Закључено је да ће на Палама у просторијама зграде "Малог дома", која ће ускоро прећи у власништво Асоцијације, отворити музеј "Стварања Републике Српске".

Асоцијација је усвојила смјернице даљих активности, посебно када је ријеч о изради регистра свих активних учесника у стварању Републике Српске, њених утемељивача или стваралаца.