latinica  ћирилица
22/04/2018 |  10:02 | Аутор: СРНА

Бјелорусија поклонила Србији четири борбена авиона

Бјелорусија је поклонила Србији четири борбена авиона миг-29, који ће бити ремонтовани и модернизовани по истом моделу као и шест авиона добијених од Русије, рекао је министар одбране Србије Александар Вулин.
МиГ-29 - Фото: ТАНЈУГ
МиГ-29Фото: ТАНЈУГ

Он је навео да су авиони донирани као плод договора предсједника Србије Александра Вучића и Бјелорусије Александра Лукашенка.

Вулин је рекао за Политику да ће Србија за годину дана имати ескадрилу модернизованих мигова-29, а стићи ће и први хеликоптери Х-145М.

- Вјерујем да ћемо бити јачи и за /хеликоптер/ Ми-35, као и за бројно наоружање из наше производње. Самоходне хаубице нора 552 налазе се у завршној фази испитивања у Техничком опитном центру и очекује се веома брзо њихов пријем у наоружање наше војске - рекао је Вулин.

Министар одбране Србије је напоменуо да постоје покушаји угрожавања ваздушног простора Србије и да су они препознати и спријечени.

- Ништа не може да уђе у наш простор, а да ми то не примијетимо и у складу са процјењеним степеном опасности реагујемо - рекао је он.

На питање да ли према процјени Министарства одбране постоји ризик од погоршања безбједносне ситуације на Косову и Метохији и у Копненој зони безбједности, Вулин каже да војска чува мир и сигурност сваког грађанина Србије, али да увијек постоји ризик.

- Будно пратимо сваки покушај дестабилизације Косова и Метохије, а посебно покушај преузимања сјевера покрајине силом - нагласио је Вулин.

Говорећи о извозу наоружања, он је навео да је током ове године закључено 718 милиона долара уговорених послова, као и да су производи домаће одбрамбене индустрије веома тражени на свим тржиштима.

Он је најавио да ће војска Србије ове године имати знатан број активности с НАТО, највећи број активности до сада са Организацијом уговора о колективној безбједности, предвођеној Русијом, али и велики број билатералних активности са САД и са Русијом, чак највећи икада.

- Ми смо војно неутрална земља и тако ћемо се понашати у времену пред нама - рекао је Вулин.