latinica  ћирилица
22/04/2018 |  10:43 ⇒ 10:44 | Аутор: СРНА

Михајловић: Забрана уласка Вулину је кршење најосновнијих права

Забрана уласка у Хрватску члану Владе Србије Александру Вулину због једне изјаве у медијима представља кршење најосновнијих права на којима почива Европа, изјавила је потпредсједница Владе Србије Зорана Михајловић.
Зорана Михајловић - Фото: ТАНЈУГ
Зорана МихајловићФото: ТАНЈУГ

"Ова забрана свакако неће допринијети добрим односима Србије и Хрватске који су тек почели да се поправљају", навела је Михајловићева у саопштењу.

Напомињући да су слобода кретања и слобода говора основна права на којима почива ЕУ, Михајловићева је оцијенила да ова европска правила у Хрватској очигледно не важе.

"Ако се оваква одлука донесе у вријеме када се Срби, Јевреји, Роми и Хрвати сјећају страдања у усташком логору Јасеновац, онда оваква забрана има и једну потпуно другу конотацију и поруку", истакла је Михајловићева.

Она је додала да Хрватска има право да јој се не свиђа то што говори члан Владе Србије, као што се и никоме у Србији не свиђа оно што посљедњих дана о Србији говоре хрватски званичници, након наводног инцидента који је изазвао предсједник Српске радикалне странке Војислав Шешељ.

"Само Србија није и неће бити оно представља Војислав Шешељ и ми ћемо и даље чинити све да сачувамо стабилност у региону", наглашава Михајловићева.

С друге стране, каже она, Хрватска показује да има много, много сличних Шешељу, јер одлуку о забрани уласка министру Владе Србије може да донесе само онај ко је још заробљен у политици прошлости, национализма и злочина над другим народима.

Министарство спољних послова Хрватске је јуче саопштило да до даљег министар одбране Србије Александар Вулин није добродошао у Хрватску због изјаве да о његовом доласку у ту земљу може да одлучи врховни командант Војске Србије Александар Вучић, а не хрватски министри.