latinica  ћирилица
22/04/2018 |  11:19 ⇒ 15:10 | Аутор: РТРС

Бањалука: Пријем за делегацију из Санкт Петерсбурга

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић примио је данас делегацију дистрикта Васиљевска острва, дијела Санкт Петерсбурга, која борави у Бањалуци поводом обиљежавања Дана града.

Радојичић је рекао да Бањалука и Република Српска годинама сарађују са Русијом, а нарочито са Санкт Петерсбургом који је један од пријатеља Бањалуке, саопштено је из Градске управе.

- Ако гледамо историјски, Санкт Петерсбург је град херој Другог свјетског рата, а Бањалука данас обиљежава годишњицу ослобођења од фашизма 1945. године. Можемо да направимо једну историјску паралелу између тог великог града и једног малог на Балкану, који су поносни на своју антифашистичку традицију - рекао је Радојичић.

Он је нагласио да постоје бројне области сарадње у којима су већ остварени контакти и у оквиру које ће група умјетника и културних радника из Бањалуке идућег мјесеца отпутовати у Санкт Петерсбург, те да су умјетници који долазе из овог руског града и данас гости Бањалуке.

- Цијенимо да постоје и могућности за сарадњу и у другим областима, попут привредне и у контактима младих, односно школа и универзитета. Делегација Санкт Петерсбурга и сутра ће разговарати са начелницима појединих одјељења Градске управе о конкретним областима сарадње - закључио је Радојичић.

Руководилац администрације дистрикта Васиљевског острва Санкт Петерсбурга Јулија Кисељова, изразила је задовољство  боравком у Бањалуци. Пренијела је честитке грађанима поводом Дана града.

- Заиста постоји много лијепих веза између Санкт Петерсбурга и Бањалуке. Имамо доста области за сарадњу. Сви наши историјски односи, такође, доприносе томе да имамо јако добру платформу за будућу сарадњу. Дакле, имамо јако добре перспективе на којима предстоји даљи рад, прије свега у области индустрије, културе и образовања. С обзиром на то да постоји жеља обје стране за сарадњом, вјерујем да ћемо имати велики успјех у томе - рекла је Кисељова.