latinica  ћирилица
22/04/2018 |  12:15 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Прва спалионица за клаонички отпад у Српској

Месна индустрија 'ЗП комерц из Вршана код Бијељине, једина је месна индустрија у Српској која је у кругу фабрике инсталирала спалионицу за уништавање клаоничког отпада. Ријешили су и проблем отпадних вода на еколошки сигуран начин, изградњом билошких пречистача. Ускоро ће у рад пустити и нови производНи погон у који ће запослити 50 радника.

Индустрија ЗП комерц је изградњом спалионице за клаонички отпад ријешила велики проблем у процесу производње. Градска еко депонија више не прима отпад животињског поријекла и спалионица је била најбоље рјешење. 

- Иако изградња спалионице није јефтино рјешење одлучили смо се на овај корак како бисмо ријешили овај велики проблем - истиче власник ЗП комерца.

Ова месна индустрија изградила је и постројење за биолошки третман отпадних вода. У току је и градња новог производног погона на 6.400 квадратних метара, према европским стандардима. Имаће двије линије клања- за свињско и јунеће месо.

У властитим фармама годишње утове око 4.000 јунади и 35.000 свиња и све прераде у властитим погонима. Пуштањем у рад нове клаонице, ствариће се услови за откуп стоке од домаћих фармера.

- Отварањем новог погона ствара се могућност већег откупа стоке на подручју Семберије и широм Републике Српске - каже Слободан Петрић, предсједник УО Удружења узгајивача свиња Републике Српске.

Нови производни погон биће пуштен у рад за 90 дана. Вриједност инвестиције је око 12 милиона КМ.