latinica  ћирилица
22/04/2018 |  12:32 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Београд: Сјећање на жртве холокауста и геноцида

На Старом сајмишту код Споменика жртвама геноцида у Другом свјетском рату у Београду, данас је обиљежен Дан сјећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма.
Дан сјећања на жртве Холокауста, Старо сајмиште Београд - Фото: РТС
Дан сјећања на жртве Холокауста, Старо сајмиште БеоградФото: РТС

Државну церемонију предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Церемонији су присуствовали преживјели заточеници логора смрти, чланови породица пострадалих, представници Савеза Јеврејских општина Србије, представници Савјета Ромске националне мањине, дипломатског кора, удружења и грађани.

Најзлогласнији нацистички логор на територији окупиране Србије био је концентрациони логор на Старом сајмишту у Београду, чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми, масовно убијани од 1941. до 1944. године.

Овај дан посвећен је сјећању на Србе, Јевреје и Роме страдале у масовним и нечовјечним усмрћивањима током Другог свјетског рата.

Дан сјећања на жртве геноцида обиљежава се 22. априла у спомен на дан 1945. године кад је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у Независној Држави Хрватској.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом свјетском рату.

У периоду између 1941. и 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим дијелом Срба, као и Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада дјеце у логору у Јастребарском.

Осим логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина, систем концентрационих логора обухватао је више локалитета на територији данашње Хрватске и БиХ.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар "Симон Визентал", закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.