latinica  ћирилица
22/04/2018 |  19:49 ⇒ 23/04/2018 | 08:42 | Аутор: РТРС

Цвијановићевој и Талићу додијељена награда "Кључ града" (ФОТО/ВИДЕО)

Бројним манифестацијама Бањалука је обиљежила Дан града и 73 године ослобођења од фашизма у Другом свјетском рату. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић поручио је на Свечаној академији да у Бањалуци сви имају шансу за угодан живот и додао да Република Српска може бити поносна на Бањалуку.

 

Радојичић је поздравио све госте Свечане академије и истакао да је почетак ове академије обиљежило гледање унапријед и 2024. годину и кандидатури Бањалуке за европски град културе 2024. године.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је у обраћању присутнима да је Бањалука поносна на 22. април, дан када је прије 73 године поражен фашизам и дочекана слобода, као и на антифашистичку традицију.

Он је истакао да Бањалука ужива велику подршку републичких власти, те је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику, премијеру Жељки Цвијановић и Влади Српске за милионске пројекте који су у корист града и грађана.

"Бањалучани су поноси на свој зелени град, град спорта и културе", рекао је Радојичић.

Он је у обраћању присутнима подсјетио на све оно што је до сада урађено у Бањалуци и шта слиједи у наредном периоду.

Радојичић је рекао да се изглед центра града налази пред "узбудљивим промјенама".

Премијерки Републике Српске Жељки Цвијановић и директору Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Горану Талићу, додијељене су овогодишње награде "Кључ града" са повељом почасног грађанина, поводом 22. априла – Дана града Бањалука.

Цвијановић - Радојичић - уручење награде

Цвијановићевој се награда "Кључ града" са повељом додјељује као посебан вид признања за дјела и рад од општег значаја за град, а Талићу за хумана дјела, допринос и постигнуте резултате у развоју Завода и унапређење здравственог система.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Златни грб додијељен је рукометном стручњаку Велимиру Петковићу, редитељу Николи Пејаковићу, професору Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Биљани Антуновић и етнологу Данијели Ђукановић.

Плакете и награде града додијељене су заслужним појединцима, спортистима, удружењима и друштвима.

Одлуку о априлским наградама, које су додијељене поводом Дана града и 73 године од ослобођења од фашизма у Другом свјетском рату, донијела је Скупштина града Бањалука.

На фасади Банског двора у Бањалуци вечерас је приказана видео-инсталација уприличена поводом 22. априла, Дана града и кандидатуре Бањалуке за европску пријестоницу културе 2024. године.

Видео-инсталација је представљала својеврсну игру свјетлости и свјетлосних линија у апстрактним геометријским формама, праћеним музичком подлогом.

 Овом догађају присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић, потпредсједник Владе Сребренка Голић, потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић и бројни грађани.

Игор Радојичић (Фото: РТРС)

Делегација Народне скупштине и министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић положили вијенце на Тргу палих бораца.

Свечана академија поводом Дана града Бањалука (Фото: РТРС)

Полагању вијенаца претходио је свечани пријем у Културном центру Бански двор за делегације градова које присуствују обиљежавању Дана града.

Градоначелник Бањалуке примио је и делегацију дистрикта Васиљевска острва, дијела Санкт Петерсбурга, те делагацију македонског града Куманово.

Поводом Дана града, градоначелник Игор Радојичић и директор компаније "Телемакс" Аријана Максимчук у парку код споменика Бану Милосављевићу пустили су у функцију соларно стабло, намијењено за пуњење мобилних телефона.

Академији су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић, која је упутила честитку градоначелнику и грађанима Бањалуке.