latinica  ћирилица
23/04/2018 |  09:46 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Неће бити наметања рјешења у вези са Изборним законом

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је да међународна заједница неће наметати рјешења када је ријеч о Изборном закону БиХ, односно да сва рјешења морају доћи из БиХ.
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: РТРС
Ларс Гунар ВигемаркФото: РТРС

"Оно што ми радимо - покушавамо да подстакнемо разговор између политичких странака којих се то највише тиче, углавном у Федерацији БиХ /ФБиХ/, иако је ту и питање избора Срба у Дому народа ФБиХ који је непопуњен", рекао је Вигемарк за "Еуроблиц".

Он је изразио наду да ће лидери странака бити у могућности да се што прије окупе, можда већ ове седмице.

"Јасно нам је да ово удара у срж када говоримо о улози конститутивних народа и дејтонском уређењу, али овдје нико заиста не говори ни о каквим измјенама дејтонског уређења", поручио је Вигемарк.

Говорећи о Упитнику Европске комисије који је БиХ предала, он је рекао да су одговори ишчитани и да се анализирају, те да ће сигурно бити још и пропратних питања.

"Према мојим сазнањима, неки одговори су добри, али неки су уопштени и види се да је ту било неких склапања. Оно што је најважније - да је механизам координације био функционалан и да то само по себи представља јако добру вјежбу за цијелу земљу, а тога ће бити све више како земља буде напредовала ка ЕУ", истакао је Вигемарк.

Он је очекује да ће мишљење Комисије бити најраније крајем 2018. године, али вјероватније почетком наредне године.

Упитан да ли ће нека од чланица ЕУ или Унија увести неку врсту санкција према предсједнику Републике Српске Милораду Додику, како су то учиниле САД, Вигемарк је рекао да тренутно не постоји никаква одлука.