latinica  ћирилица
23/04/2018 |  10:37 | Аутор: СРНА

Хрватски десничари не желе никакав споменик Иви Лоли Рибару

На данашњи дан, 23. априла 1916. године, рођен је Иво Лола Рибар, хрватски љевичар југословенске оријентације, коме хрватска десница ускраћује право на било какав споменик.
Иво Лола Рибар (Фото: Архива) -
Иво Лола Рибар (Фото: Архива)

Бројни хрватски десничарски портали оптужују мртвог Лолу Рибара да је био "бољшевик, ортодоксни комуниста и предвиђени насљедник Јосипа Броза Тита".

Тако портал "Народ" наводи да је Лола Рибар само пар првих година живота провео у Загребу и Карловцу, а остатак, посебно током политичког дјеловања, изван Хрватске, највише у Београду.

На душу Лоли Рибару, као и његовом брату /који је такође погинуо у партизанима/ хрватски десничари посебно стављају - југословенство.

Породица Рибар је прије Другог свјетског рата била богата, али се одмах супротставила усташкој Независној Држави Хрватској и прихватила љевичарске идеје.

Иван Рибар, отац Лоле Рибара, био је пројугославенски оријентисан политичар Демократске странке, предсједник Скупштине Краљевине Југославије и касније предсједник АВНОЈ-а.

Млади Лола Рибар школовао се у Швајцарској и одмах по избијању рата отишао у партизане.

Иво Лола Рибар, како пишу хрватски десничарски портали, припадник "златне младежи" Београда - постао је угледни вођа југословенске комунистичке љевице.

Лола Рибар је убијен 27. новембра 1943. године током напада њемачких авиона.

Велики број историчара тврди да је он био жртва издаје.

Историчари који су били блиски Јосипу Броту Титу тврде да је он за убиство Лоле Рибара окривио Андрију Хебранга, лидера хрватских комуниста и сумњичио га за сарадњу са Нијемцима.

Хрватски градоначелник Малан Бандић, који је попустио под притиском хрватских десничара и преименовао Трг маршала Тита у Заребу, настоји да сачува споменик Лоли Рибару, који је стално на мети вандала.

Лола Рибар је један у низу хрватских политичара југословенске оријентације који су данас проказани у Хрватској и чији споменици се уништавају у тој земљи, у којој свакондевно расте број неоусташких испада.