latinica  ћирилица
23/04/2018 |  12:08 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Блокирана именовања руководилаца, у СДС-у не могу да се договоре

На челу полицијских агенција на нивоу БиХ су руководиоци у статусу вршилаца дужности, а иако су листе кандидата достављене Савјету министара именовања су блокирана јер у врху СДС-а не могу да се договоре о свом кадру, пише "Глас Српске".
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Извор из Савјета министара БиХ каже за овај лист да је проблем настао код позиције замјеника директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица и СДС-ов министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић настоје да на ту позицију буде именован Реља Ковач, који је и први на ранг листи, док је избор СДС-овог министра безбједности Драгана Мектића трећепласирани кандидат Ранко Вуковић.

Мектић је рекао да ће Вуковића предложити да буде замјеник директора Дирекције, те да је могуће да ће се именовања у полицијским агенцијама наћи на наредној сједници Савјета министара.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Душанка Мајкић истакла је да је због блокада и политичких неспоразума безбједносни сектор доспио у тешку ситуацију, те је позвала Савјет министара да на дневни ред стави именовања у полицијским агенцијама.

"Неки извори кажу да је кључно неслагање између кадра СДС-а, који преферирају различите кандидате. Процедура именовања је на Савјету министара, уз претходно постизање сагласности унутар СДС-а", рекла је Мајкићева.

Осим Дирекције, директор Граничне полиције БиХ је у својству вршиоца дужности, док је Агенција за истраге и заштиту БиХ без замјеника директора.